Americké akcie ve středu uzavřely bez výraznějších změn

24.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. června (ČTK) - Americké akcie ve středu uzavřely bez výraznějších změn. Americká centrální banka (Fed) sice přislíbila, že ponechá úrokové sazby na nízké úrovni, ale současně zhoršila hodnocení hospodářského oživení ve Spojených státech.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 0,05 procenta na 10.298,44 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 naopak stoupl o 0,30 procenta na 1092,04 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,33 procenta na 2254,23 bodu, napsala agentura Reuters.

Fed ve středu obnovil slib, že základní úrokovou sazbu ještě po delší dobu ponechá na rekordním minimu 0-0,25 procenta, kde je již rok a půl. Připustil, že slibné oživování největší světové ekonomiky by mohlo zpomalit, zejména kvůli nepříznivé finanční situaci v Evropě.

"Byl tu rozhodně negativnější tón (při hodnocení ekonomiky)," řekl k prohlášení Fedu analytik Dan Cook ze společnosti IG Markets. "Fed neposkytl skvělý výhled, ale nebylo to úplně neočekávané vzhledem k údajům o trhu bydlení a práce z poslední doby," dodal.

Americké ministerstvo obchodu ve středu oznámilo, že prodej nových rodinných domů ve Spojených státech se v květnu po ukončení programu daňových úlev propadl o 33 procent na rekordní minimum.

Na devizovém trhu dolar po prohlášení Fedu oslabil vůči euru i japonskému jenu, protože nízké úrokové sazby snižují atraktivitu dolarových aktiv pro investory. V závěru obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 0,4 procenta na 1,2313 USD. Vůči jenu dolar klesl o 0,7 procenta na 89,88 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK