Zisk Nike za poslední rok vzrostl o 28 procent, tržby klesly

24.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Los Angeles 24. června (ČTK) - Zisk největšího světového výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike v posledním finančním roce do konce května vzrostl o 28 procent na 1,91 miliardy dolarů (zhruba 40 miliard Kč), tržby firmy se však mírně snížily. Společnost byla ve své zprávě ze středečního večera ohledně budoucnosti optimistická, upozornila však, že výkon v novém roce bude pod nepříznivým vlivem kolísání směnných kurzů, rostoucích nákladů a dosud nestabilizované poptávky.

Celoroční zisk firmy, která zajišťuje vybavení pro devět účastníků nynějšího mistrovství světa ve fotbale včetně Brazílie, bez započítání jednorázových výdajů a příjmů, stoupl jen o dvě procenta. Roční tržby klesly o jedno procento na 19 miliard dolarů.

V posledním čtvrtletí se čistý zisk Nike zvýšil meziročně o 53 procent na 522 milionů dolarů, což bylo podle agentury Thomson Reuters v souladu s odhady analytiků. Bez zahrnutí mimořádného odpisu z posledního čtvrtletí předešlého roku byl zisk vyšší jen o sedm procent. Tržby se zvýšily o osm procent na 5,08 miliardy a skončily mírně pod odhady. Akcie Nike klesly ve večerním elektronickém obchodování v USA o dvě procenta, protože trh je zvyklý na to, že firma většinou překonává odhady.

Nike uvedla, že ve druhém pololetí roku zaznamenala výrazné zlepšení, zejména díky nástupu reklamní kampaně před fotbalovým šampionátem. Tržby z prodeje fotbalového vybavení se v posledním čtvrtletí, ještě před vstřelením prvního gólu mistrovství, zvýšily o plných 39 procent. Firma předpokládá, že v dalším období bude moci na úspěchu své kampaně pro šampionát stavět další růst.

Zakázky na firemní zboží s dodávkou od června do listopadu vzrostly v meziročním srovnání o sedm procent na 8,8 miliardy dolarů a po očištění od změn kurzů byly vyšší o deset procent. Zakázky jsou klíčovým indikátorem budoucích výsledků firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK