Japonské akcie dnes po propadech nepatrně oživily

24.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. června (ČTK) - Japonský akciový trh dnes po dvoudenním propadu a počátečních ztrátách mírně oživil. Růst vedly zpětné nákupy a likvidace "krátkých pozic", v nichž investoři sázeli na pokles. Ke konci obchodování však tyto nákupy zeslábly a akcie většinu zisků smazaly. Na devizovém trhu dolar oslaboval, protože americká centrální banka potvrdila, že dolarové úroky zůstanou ještě dlouho na rekordním minimu blízko nuly.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,1 procenta na 9928,34 bodu. Zpočátku index klesal, později však díky krytí pozic získával až půl procenta.

Akcie v Japonsku i v celé Asii v pondělí výrazně rostly díky tomu, že Čína o víkendu přislíbila postupné uvolňování kurzu měny. V dalších dnech však tento impulz na trhy přestal působit, protože převládl dojem , že od Pekingu jde primárně o politický krok zaměřený na nadcházející summit zemí G20. Za předešlé dva dny tak tokijský index ztratil přes tři procenta.

Dnes tokijské burze pomohly likvidace krátkých pozic, jejich vliv však byl jen dočasný. Grafy vývoje kurzů podle analytiků naznačují, že v nejbližší době bude další růst obtížný.

Na devizovém trhu dolar dál mírně oslaboval, protože americká centrální banka (Fed) potvrdila, že nechá úroky ještě delší dobu na rekordním minimu, a prodej nových domů v USA nečekaně prudce klesl. Euro díky slabosti dolaru mírně rostlo a britská libra se dostala na šestitýdenní maximum. Trh však tento trend nijak důrazněji nerozvíjel, protože nejisté vyhlídky evropské ekonomiky snižují zájem o investice do těchto měn.

"Dolar je pod tlakem poté, co dal Fed najevo, že úrokové sazby nijak brzy nezvýší. Není tu ale ani žádná dost dobrá měna, která by se dala proti dolaru kupovat," řekl agentuře Reuters Nobuhiku Akai, manažer devizových obchodů skupiny Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ. "Omezené zisky eura vůči dolaru odrážejí hluboce zakořeněné obavy trhu z dalších špatných zpráv o evropském dluhu nebo bankovním sektoru," dodal.

Euro k dolaru v Tokiu posílilo o 0,2 procenta na 1,2331 USD. Podobně zpevnila britská libra, která se dostala až na 1,5001 USD. Dolar proti japonskému jenu zůstával poblíž středečního měsíčního minima 89,73 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK