Ruský Gazprom obnovil plné dodávky plynu do Běloruska

24.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 24. června (ČTK) - Ruský monopolní vývozce zemního plynu Gazprom dnes obnovil plné dodávky do Běloruska, které začal na počátku týdne kvůli běloruskému dluhu postupně omezovat. Podle sdělení Kremlu to telefonicky oznámil šéf Gazpromu Alexej Miller prezidentu Dmitriji Medveděvovi poté, co Bělorusko splatilo svůj dluh za dodávky plynu.

Gazprom ve středu dodával Bělorusku proti normálnímu stavu už o 60 procent méně a hrozil snížením až o 85 procent na technologické minimum. Minsk na to reagoval omezením ruského tranzitu přes plynovody na běloruském území, což pocítila zatím Litva a ruská Kaliningradská oblast, kam klesl přísun plynu o 40 procent. Ve středu Bělorusko pohrozilo, že když Gazprom nezaplatí dluh za tranzit do dnešního dopoledne, přestane přepravovat jeho plyn na západ úplně.

Bělorusko dlužilo Rusku za plyn asi 190 milionů dolarů (zhruba čtyři miliardy Kč). Gazprom však podle Minsku dluží 260 milionů dolarů za tranzit.

Rusko se na zásobování Evropské unie zemním plynem podílí zhruba čtvrtinou. Z toho asi čtyři pětiny posílá přes Ukrajinu, zbytek přes Bělorusko. Gazprom se v úterý dohodl s Ukrajinou, že pokud Bělorusko tranzit zastaví, bude ruský plyn do EU posílat přes ukrajinské tranzitní plynovody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK