ČSÚ: Důvěra v ekonomiku se v červnu zvýšila o 0,6 bodu

24.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. června (ČTK) - Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v červnu meziměsíčně zvýšila, souhrnný ukazatel důvěry ve srovnání s květnem vzrostl o 0,6 bodu. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Ve srovnání s nízkou hodnotou v červnu 2009 je souhrnný indikátor důvěry o 14,9 bodu vyšší. Důvěra spotřebitelů se meziměsíčně zvýšila o 3,5 bodu.

Indikátor důvěry podnikatelů se v červnu oproti květnu nepatrně snížil o 0,2 bodu. Mezi podnikateli důvěra meziměsíčně vzrostla jen v průmyslu. Ve stavebnictví, v obchodě i ve vybraných službách mírně klesla. Ve srovnání s nízkými hodnotami v minulém roce je důvěra podnikatelů o 16,2 bodů vyšší.

V průmyslu se v červnu hodnocení současné celkové ekonomické situace oproti květnu mírně zvýšilo stejně jako hodnocení celkové i zahraniční poptávky. Zásoby se podle mínění respondentů nezměnily. "Respondenti očekávají pro příští tři měsíce neměnnost výrobní činnosti a zvýšení zaměstnanosti," uvedl ČSÚ.

Očekávání ekonomické situace pro příští tři měsíce jsou mírně nižší než v květnu, pro příštích šest měsíců jsou vyšší. Celkově se důvěra v průmyslu v červnu meziměsíčně zvýšila o 0,3 bodu. Oproti nízkým hodnotám v minulém roce je o 21,3 bodu vyšší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK