Dolar je pod tlakem, ale zisky eura jsou omezené

24.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 24.června (Reuters) - Dolar ve čtvrtek čelil tlaku poté, co americká centrální banka zopakovala svůj závazek, že ponechá sazby nízko,...

...ačkoli ztráty americké měny vůči euru byly omezené vzhledem k trvajícím obavám o ekonomiku eurozóny.

Obecná slabost dolaru pomohla libře rozšířit zisky a vyšplhat na šestitýdenní vrchol. Ze slabosti dolaru také těžilo euro, ovšem dealeři nebyli ochotni zisky evropské měny rozšiřovat s tím, jak další náznaky křehkosti oživení omezovaly chuť po rizikových pozicích.

"Prohlášení Fedu bylo pro trh mírným zklamáním, ale euro mělo problém růst. Trh zůstává skeptický k problémům Evropy a tento pocit jen tak nezmizí," řekla Antje Praefckeová, měnová stratéžka z Commerzbank.

Euro <EUR=> v 10:20 ztrácelo 0,2 procenta na 1,2288 dolaru.

"Jestliže trh doufal, že Federální výbor pro otevřený trh jej uklidní, tak brzy zažil zklamání, neboť Fed dal najevo, že růst v průběhu příštích 12 měsíců bude nepřesvědčivý, a to v nezanedbatelné míře i kvůli potížím Evropy," uvedl Michael Hewson, měnový analytik ze CMC Markets.

Ve svém prohlášení zveřejněném na konci dvoudenního měnového zasedání Fed hůře ohodnotil tempo oživení, když poukázal na některé slabé oblasti. Fed také varoval před volatilitou trhů plynoucí z evropských dluhových potíží. [nN22150078]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK