Senát navrhl pětiletý odklad zavedení elektronických vinět

24.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. června (ČTK) - Senát dnes schválil návrh na pětiletý odklad zavedení elektronických vinět, které mají od příštího roku nahradit dosavadní papírové dálniční známky. Změnu navrhli senátoři ODS, ČSSD a KDU-ČSL, předlohou se nyní budou zabývat poslanci. Odpůrci vinět argumentují hlavně tím, že tento systém je předražený.

Sněmovna se je už letos jednou pokusila úplně zrušit, tento návrh ale neprošel, a to zejména hlasy poslanců ODS a KSČM. Nyní se ale situace změnila. Vyjednavači stran možné budoucí vládní koalice, tedy ODS, Věcí veřejných a TOP 09 se shodli, že zavedení vinět by mělo být odloženo. Ke zrušení vinět vyzvala minulý týden také sociální demokracie.

Ministerstvo dopravy v úterý oznámilo, že nebude vypisovat tendr na elektronické viněty pro osobní vozy a nechá rozhodnutí o jejich osudu na novém vedení resortu. Ministr Gustav Slamečka řekl, že podle právní analýzy ministerstva by měla zakázku na dodávku vinět dostat bez soutěže firma Kapsch v tzv. jednacím řízení bez uveřejnění. Podle ministerských úředníků by vypsání soutěže na dodavatele zpozdilo systém nejméně o rok.

Podle senátorů je navrhovaný systém neúměrně nákladný. Stát by prý odkladem ročně ušetřil minimálně 1,4 miliardy korun. Také poslanci argumentovali tím, že zavedení vinět by připravilo stát o peníze, údajně až o 12 miliard korun.

Zavedení vinět schválila sněmovna loni v červnu, ačkoli její hospodářský výbor doporučil tento návrh z novely vyřadit. Senát je také navrhl vyřadit, ale poslanci ho přehlasovali. Návrh dotyčné novely sněmovně předložili v srpnu 2008 tehdejší předseda hospodářského výboru Oldřich Vojíř (ODS), jeho stranický kolega Pavel Suchánek a místopředseda sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL). Novela současně od letošního roku zavedla mýtné i pro auta nad 3,5 tuny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK