Míra nezaměstnanosti v Polsku v květnu klesla pod 12 procent

24.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 24. června (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Polsku se v květnu snížila na 11,9 procenta z dubnových 12,3 procenta. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávali o něco mírnější pokles na rovných 12 procent.

Úřad rovněž uvedl, že maloobchodní tržby v Polsku se v květnu meziročně zvýšily o 4,3 procenta po dubnovém poklesu o 1,6 procenta. Analytici očekávali, že tržby stoupnou pouze o 3,2 procenta.

"Vidíme jasné zlepšení maloobchodních tržeb. To potvrzuje, že dubnový pokles byl pravděpodobně jednorázový," uvedl analytik Piotr Kalisz ze společnosti Citibank Handlowy. "Znamená to, že se obnovuje reálná spotřebitelská poptávka," dodala ekonomka Urszula Krynská z firmy Millennium Bank.

Polsko je jediným členem Evropské unie, kterému se za hospodářské a finanční krize podařilo vyhnout ekonomické recesi. Tempo růstu polské ekonomiky nicméně v loňském roce prudce zpomalilo na 1,8 procenta z předloňských pěti procent. V letošním prvním čtvrtletí ekonomika stoupla o tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK