SP chce rychle snížit deficit veřejných financí, pomoci má DPH

24.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. června (ČTK) - Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP) požaduje po nové vládě konsolidaci veřejných financí a snížení deficitu pod tři procenta již v roce 2012. To si podle svazu vyžádá mimo jiné sblížení nebo přímo sjednocení sazeb daně přidané hodnoty (DPH). Naopak podnikatelé odmítají zvýšení daně z příjmu právnických osob. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl viceprezident svazu Martin Jahn. Návrhy jsou součástí materiálu SP s 10 prioritami pro budoucnost ČR. Aktuální konvergenční program ČR počítá s poklesem deficitu veřejných financí pod tři procenta až v roce 2013.

"Považujeme za naprosto klíčové, aby ČR měla vyrovnané veřejné finance," uvedl Jahn. K tomu navrhují například ukotvit do zákonů rozpočtovou odpovědnost, nebo změnit strukturu rozpočtu tak, aby posílil růst ekonomiky.

Kvůli konsolidaci veřejných financí svaz navrhuje sblížit sazby DPH, popřípadě zavést jednu sazbu kolem 17 až 19 procent. "Pokud je někde prostor pro vyšší příjmy, tak jsou to daně nepřímé. Jsme přesvědčení, že více přinese do systému zvýšení nepřímých daní než přímých daní," uvedl Jahn. K dalším daním uvedl, že si svaz dokáže představit zrušení srážkové daně z dividend. SP také navrhuje snížení stropů na sociální a zdravotní pojištění.

Mezi další opatření, které by měla zvýšit konkurenceschopnost ekonomiky, svaz zařadil například modernizaci systému vzdělání, podporu výzkumu a vývoje, komplexní novelizaci zákoníku práce, vypracování dlouhodobé strategie dopravní infrastruktury, schválení aktuálního návrhu státní energetické koncepce, podporu exportu nebo udržitelnou péči o životní prostředí.

Dokument chce SP předat pěti parlamentním stranám, vedení ČNB a odborům. "Byly bychom rádi, aby koalice z materiálu vycházela při tvorbě programového prohlášení vlády. Není tam nic nového, ale je to kompilát věcí, které potřebujeme, aby se udělali," uvedl Jahn.

Konvergenční program počítá s podílem deficitu na HDP 4,8 procenta pro příští rok a 4,2 procenta pro rok 2012. V roce 2013 by se země měla vrátit pod tříprocentní hranici, jež vyžaduje Evropská unie. Pro udržení deficitu na 4,8 procenta HDP musí Česko v příštím roce ušetřit zhruba 60 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK