Tuzemští příjemci dotací z EU dostali v květnu na účty 9 mld. Kč

24.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. června (ČTK) - Na účtech tuzemských žadatelů o dotace z evropských fondů přibylo za květen devět miliard korun. K 3. červnu tak úřady proplatily v současném programovém období 2007-2013 celkem 132,7 miliardy korun. Čísla dnes zveřejnilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

Stav proplacených peněz představuje 16,6 procenta všech prostředků, které má Česko na roky 2007-2013 k dispozici. Na celé programové období je pro Českou republiku vyčleněno 26,69 miliardy eur, což je podle nynějšího kurzu zhruba 687 miliard korun.

K začátku června schválily úřady v současném období 15.185 projektů v celkové hodnotě 348,6 miliardy korun.

Některé české operační programy ale mají se schvalováním projektů a vyplácením dotací problémy. V únoru tak bylo v programech Výzkum a vývoj pro inovace, Životní prostředí, Integrovaný operační program, Technická pomoc, Lidské zdroje a zaměstnanost a Vzdělávání pro konkurenceschopnost zahájeno krizové řízení. Do srpna musí z EU získat alespoň 8,5 procenta peněz, které mají v současném období k dispozici. Pokud se tak nestane, může vláda navrhnout, aby se jejich nevyčerpané zdroje přesunuly do jiných programů.

Ředitel české jednotky Generálního ředitelství pro regionální politiku Evropské komise Jack Engwegen považuje české čerpání dotací v posledním roce za uspokojivé, je ale podle něj nutné i nadále zachovat současné tempo. "Je potřeba se více koncentrovat na velké projekty, aby jich bylo více a urychlit jejich schvalování," řekl dnes Engwegen v Praze na setkání s novináři. Nutné je podle něj také zlepšit práci se žadateli o dotace, aby se zmenšil počet neúspěšných projektů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK