Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v USA za květen klesly

24.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 24. června (ČTK) - Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v USA za květen klesly o 1,1 procenta kvůli slabší poptávce po letadlech. Bez odvětví dopravy ale vzrostly, uvedlo dnes americké ministerstvo obchodu. Zpracovatelský průmysl tak nadále pomáhá oživovat ekonomiku.

Pokles celkového ukazatele byl první za šest měsíců; v dubnu celkové zakázky vzrostly o tři procenta.

Bez dopravních prostředků stouply objednávky o 0,9 procenta. Vděčí za to především zakázkám na stroje, které vyskočily o 5,6 procenta. V dubnu se ale tento očištěný ukazatel o 0,8 procenta snížil.

Jak oživování ekonomiky nabírá na síle, firmy více investují do drahých strojů a zařízení. S rostoucím zpracovatelským průmyslem roste důvěra mezi firmami, najímají více lidí, kupují více strojů a zvyšují produkci. Za zboží dlouhodobé spotřeby se považují věci s životností nad tři roky.

Vývoj zhruba odpovídá tomu, co očekávali analytici. Výdaje podniků vzrostly v květnu o 2,1 procenta, když se v dubnu o 2,7 procenta snížily.

Analytici dodávají, že se v květnu snížily objednávky letadel od koncernu Boeing. Rostly proti tomu zakázky na stroje, suroviny kovů a počítače, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK