Plzeňská teplárenská měl loni rekordní zisk, prodej i tržby

24.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 24. června (ČTK) - Plzeňská teplárenská měla loni rekordní čistý zisk 527 milionů korun. Předloňský profit z prodeje elektřiny, tepla, chladu a vody byl mírně nižší. Celkem ale za rok 2008 vykázala firma zisk po zdanění 824 milionů korun, jehož zhruba třetinu zajistil neopakovatelný prodej 50 procent akcií Plzeňské energetiky. Městu Plzni jako jedinému vlastníkovi vyplatí letos teplárna na dividendách 176 milionů Kč, řekl ČTK předseda představenstva teplárny Roman Jurečko.

Dividendy jsou o 20 milionů Kč nižší než v roce 2008. "S akcionářem jsme se dohodli, že budou každoročně tvořit třetinu zisku," dodal. Dalších 80 milionů Kč získá radnice jako platbu za roční pronájem výměníků a potrubí. Podle šéfa městské teplárny Tomáše Drápely byl loňský rok nejúspěšnějším v prodejích všech komodit. Firma, jež spravuje také obří skládku komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně, utržila 2,5 miliardy korun, díky elektřině o dvě procenta více oproti roku 2008.

"Minulý rok byl historicky nejlepší díky tomu, že byla dobrá cena elektřiny, uhlí i dalších vstupů," dodal Drápela. Podle něj se letos loňský zisk "rozhodně nebude opakovat".

Teplárna letos plánuje čistý zisk mezi 410 až 420 miliony Kč. Pokles způsobí zejména snížení cen silové elektřiny, od ledna poklesla o téměř 50 procent. Dalším důvodem bude nárůst cen uhlí. Tržby by měly vinou prodeje "levné" elektřiny klesnout až o pětinu.

Podnik loni investoval 940 milionů korun, meziročně o 370 milionů Kč více, zejména do bloku na spalování biomasy, který byl zprovozněn letos v dubnu. Více než 200 milionů Kč vložil do rozvoje horkovodů. Díky tomu firma v minulých letech držela stejný prodej tepla, loni se ale poprvé minimálně propadl, protože tempo zateplování, například na největším plzeňském sídlišti Lochotín, je podle Jurečka vysoké. Podnik se loni nejvíce zaměřil na střed města, kde se chce na centrální topení připojovat stále více činžovních domů. Dále staví horkovody ve směru na Chotíkov, tedy na Karlovy Vary. Poptávka je daná nízkou cenou tepla, která činí pro domácnosti 383 Kč/GJ včetně, což je podle Drápely po opatovické elektrárně nejnižší cena z velkých zdrojů v ČR.

Kvůli jistotě dodávek uhlí a odběru regulační i silové elektřiny navrhla teplárna spojení se strategickým partnerem, což většina radních odmítá. Podnik nyní pro město zpracovává srovnávací studii několika variant - od prodeje části akcií přes dlouhodobý pronájem po současný stav. Zájem o teplárnu mají Energetický a průmyslový holding a skupiny Czech Coal a MVV Energie. "Pomáhá nám s tím kvalifikovaný zahraniční oponent, tedy expertní skupina České spořitelny (Erste Corporate Finance)," řekl Drápela. Analýza bude hotová do podzimu pro nové vedení města. Podle Jurečka ale nepřinese nic nového, protože potvrdí fakt, že firma musí najít partnera, který zajistí dlouhodobé dodávky uhlí a odbyt elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK