Ropa kvůli zásobám dál zlevňuje, barel stojí méně než 76 dolarů

24.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. června (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích během dneška pokračovaly v poklesu a reagovaly především na vyšší stav zásob suroviny ve Spojených státech. Na pokles cen mají vliv také obavy ze zpomalení hospodářského růstu ve světě, i když ztráty se díky příznivější statistice z USA v průběhu dne snižovaly.

Krátce před 17:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 75,90 USD a proti předchozímu závěru se jeho cena snížila o více než půl procenta. Předtím ale klesla až na 75,55 USD. Barel severomořské ropy Brent se pohyboval kolem 75,95 USD.

Ropa začala smazávat ztráty po zprávě, že počet lidí, kteří žádající v USA o podporu v nezaměstnanosti, se za minulý týden snížil ve větším rozsahu, než se očekávalo. Celkový počet lidí, kteří berou podporu, je ale stále citelně nadprůměrný. Pomohla také zpráva o růstu objemu průmyslových zakázek v eurozóně.

"Měnová politika americké centrální banky (Fed) a poněkud slabší dolar plně nevyrovnávají pokles poptávky po ropě ve Spojených státech," podotkl analytik finančního ústavu Commerzbank Eugen Weinberg. Poukázal tak právě na zmíněný růst zásob ropy v USA. Ty se za poslední týden zvýšily zhruba o dva miliony barelů.

Fed po dvoudenním zasedání svého měnového výboru nechal základní úrok na předchozí úrovni, tedy rekordně nízko v pásmu nula až 0,25 procenta. Nízké úrokové sazby zpravidla podporují růst cen ropy, protože nízké náklady na úvěry pomáhají růstu spotřeby pohonných hmot.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 75,95 76,27 New York - Nymex WTI srpen 75,92 76,35

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK