Americké akcie ve čtvrtek oslabily

25.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. června (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek klesly kvůli známkám slabé spotřebitelské poptávky a obavám z přísnější regulace finančního sektoru. Index Standard & Poor's 500 tak zaznamenal již čtvrtý pokles za sebou.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 1,41 procenta na 10.152,80 bodu. Index S&P 500 klesl o 1,68 procenta na 1073,70 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,63 procenta na 2217,42 bodu, napsala agentura Reuters.

"Lidé se soustředí hlavně na to, jak křehké je (hospodářské) oživení, a poslední údaje poskytují munici táboru očekávajícímu dvojitou recesi," upozornil analytik Mark Luschini ze společnosti Janney Montgomery Scott.

Největší světový výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike oslabil o čtyři procenta. Firma sice vykázala výrazný nárůst čtvrtletního zisku, ale upozornila, že její hospodářské výsledky by mohly být zasaženy silným dolarem a vyššími náklady na ropu, práci a dopravu.

Banky oslabovaly kvůli obavám, že regulace finančního sektoru zasáhne jejich zisky. Společnost Bank of America klesla o 2,7 procenta a konkurent JPMorgan Chase & Co o 2,2 procenta.

Na devizovém trhu dolar oslabil vůči euru i japonskému jenu. Dolů jej i nadále tlačilo méně příznivé hodnocení ekonomiky Spojených států americkou centrální bankou. V závěru obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 0,1 procenta na 1,2325 USD. Vůči jenu dolar klesl o 0,4 procenta na 89,47 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK