Dá se s balíčky ušetřit?

20.11.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Jedním z hlavních trendů, které se v poslední době u bank prosazují je "balíčkování". Banky se předhánějí v nabídce souborů produktů a služeb v jednom. Uzavřením jediné smlouvy získá klient nejen běžný účet, ale i řadu dalších služeb.

Stále více bank přichází s nabídkou produktových balíčků a klienti si mají opravdu z čeho vybírat. Jejich prostřednictvím lze za jeden měsíční poplatek získat zdarma kontokorent, platební kartu, případně kreditní kartu, některý z nástrojů přímého bankovnictví či možnost výběru platební kartou zdarma několikrát do měsíce.

Banky tyto soubory produktů nabízejí rády. Jejich cílem totiž je prodat klientům více služeb a nalákat na ně další nové klienty. Banky také věří, že jejich prostřednictvím mohou motivovat majitele účtu nejen k využívání přímého bankovnictví, ale také řady dalších služeb.

Samotný běžný účet bez jakýchkoli doplňků dnes již využívá jen málokdo. Lidé chtějí mít ke svému účtu k dispozici platební karty, vybírat peníze z bankomatu téměř kdekoli i platit u obchodníků bezhotovostně. Potřebují ušetřit čas a provádět operace na svém účtu přímo z domu a kanceláře přes internet či telefon. Někteří náročnější klienti také vyžadují mít možnost rychle převést své peníze do některého z fondů.

V mnoha případech se určitě vyplatí využít některý z výhodných balíčků více, než si pořizovat jednotlivé bankovní služby zvlášť. Na poplatcích může klient s balíčkem ušetřit. Musí si ale vybrat ten správný balíček. Nemá žádný smysl platit za služby, které nebude potřebovat. Konečné rozhodnutí by tedy mělo vycházet z důkladné analýzy nabídky balíčků na bankovním trhu a potřeb klienta. Majitel účtu může ušetřit pouze v tom případě, že využívá všechny nebo alespoň většinu služeb, které jsou v balíčku zahrnuty. Jinak by měl raději zvolit jiný balíček, který bude lépe vyhovovat jeho nárokům.

Zrušení běžného účtu však není žádná levná záležitost. Může se stát, že banka nedovoluje bez poplatků přestoupit od jednoho účtu ke druhému. Ještě dražší však je vyměnit banku samotnou a přestoupit k jiné. Výpověď bankovního účtu tak může přijít až na několik stovek někdy i tisíc korun. V tom případě se bankovní balíček nemusí vyplatit a sleva na poplatcích tuto ztrátu vyrovná až za několik let.

Jaká je nabídka na trhu?

Prakticky u každé banky můžete takovýto balíček získat. Některé banky dokonce nabízejí balíčků několik a je tedy z čeho si vybírat.

S nejnovější nabídkou přišla začátkem listopadu ČSOB, která obměnila své staré balíčky. Základ nabídky tvoří ČSOB Osobní konto Plus, které zahrnuje běžný účet, platební kartu, přístup k telefonnímu bankovnictví a povolené přečerpání účtu (až do výše 100 tisíc Kč bez zajištění) a to vše jen za 50 Kč měsíčně. Jednou z novinek je i Perfekt konto Komerční banky. Vedle samozřejmého vedení účtu, program nabízí mezinárodní platební kartu, dva bezplatné výběry z bankomatu, telefonní bankovnictví a kontokorent do výše 10 tisíc korun. Měsíční poplatek za vedení Perfekt konta činí 55 Kč. Ostatní banky však nezůstávají pozadu. Jedním z levnějších balíčků obsahujících v podstatě stejné služby je Konto Efekt od Union banky. Za jeho vedení zaplatíte měsíčně 40 Kč a můžete požádat o čerpání debetu až do výše 60 tisíc Kč. Dále také Kompletkonto u Raiffeisenbank za 80 Kč.
O něco širší nabídku služeb můžete získat u HVB Bank Czech Republic. Její Konto Komfort, které oproti výše jmenovaným zahrnuje navíc i Online Banking, kreditní kartu a měsíčně 4 výběry z bankomatu zdarma, můžete získat za 199 Kč měsíčně.

Pro aktivnější klienty, což vyplývá i ze samotného názvu balíčku, je určeno ČSOB Aktivní konto, které navíc umožňuje několik převodů měsíčně zdarma, nabízí kreditní kartu či investice do fondů. Za tento nadstandardní balíček klient zaplatí 170 Kč měsíčně. Velmi podobný balíček služeb pro náročné klienty má ve své nabídce i Komerční banka pod názvem A-konto za 200 Kč měsíčně, stejně tak i Raiffeisenbank v rozšíření nabídce Kompletkonta za 140 Kč.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ