Díl III.: Voříškovi moc rádi cestují, ale jen bezpečně!

25.11.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Voříškovi si žijí na vyšší úrovni, velmi často cestují do zahraničí, snaží se děti podporovat ve studiu a náročnějších zálibách. Pro zajištění budoucnosti a studia dětí využívají podobné produkty jako rodina Kocourkova z předchozího seriálu. V tomto díle budeme řešit otázku cestování.

Rodina: muž 40 let, žena 35 let, 4 děti (ve věku 12, 8, 4, 3 let). Další bezpochyby důležité info je: pan Voříšek vydělává 30 000 Kč měsíčně, paní Voříšková chodí také do práce. Vyplatí se jim zaplatit příležitostně výpomoc na uklízení a zaplatit mateřskou školku a jesle. Voříškovi si žijí na vyšší úrovni, velmi často cestují do zahraničí, snaží se děti podporovat ve studiu a náročnějších zálibách. Pro zajištění budoucnosti a studia dětí využívají Voříškovi podobné produkty jako rodina Kocourkova z předchozího seriálu. V tomto díle budeme řešit otázku cestování. Prioritou Voříškových je zajistit si potřebné krytí možných nákladů vzniklých při cestování.
Dvanáctiletá dcera jede na studijní pobyt do zahraničí na dobu jednoho roku.

Kratší a časté cesty

Pan Voříšek jezdí do zahraničí velice často. Pracovně vyjíždí do zahraničí asi desetkrát do roka. Dvakrát do roka jezdí lyžovat do Alp, vždy na 3-6 dní. Jednou v roce se plachtí se svými kamarády 4 dny v Chorvatsku. Každý rok jezdí s manželkou také k moři na minimálně týden. S dětmi jezdí na Slovensko, nebo je posílají na dětské hromadné pobyty. Pan Voříšek využívá pro svou ochranu zdraví a majetku na cestách cestovní pojištění. Cestovní pojištění má nejen více druhů, ale také více možností připojištění. Pan Voříšek využívá většinou pouze základní složku, tedy pojištění léčebných výloh.

Pro časté služební cesty do zahraničí si platí pracovní cestovní pojištění, které platí po celý rok, tedy roční pojištění. Tento produkt je u většiny pojišťoven určen pro kratší a časté pobyty v zahraničí. Počet jednotlivých pobytů není důležitý, jde o délku každého pobytu. Délka kteréhokoliv pobytu by neměla přesáhnout asi 30 dní. Což panu Voříškovi plně vyhovuje, navíc si při služebních cestách pojišťuje i zavazadlo.

Při lyžování do Alp a dovolené u moře využívá běžné turistické pojištění, které uzavírá na poslední chvíli telefonicky, přes Internet, nebo přímo na menší pobočce oblíbené pojišťovny, vždy na určitý počet dní. Zde se mu roční pojištění nevyplatí, pojištění za jednotlivé dny je výhodnější vzhledem k velmi krátké délce výletů.

Delší pobyt

Dcera jede na roční pobyt do jedné ze skandinávských zemí. Také pro dceru je důležité mít uzavřeno cestovní pojištění, protože na základě pojištění se hradí vzniklé náklady u lékaře, v nemocnici, léky, odvoz ostatků (v případě smrti) apod. V zahraničí jsou tyto položky velice drahé a při ročním pobytu je velká pravděpodobnost vzniku nějakého úrazu či onemocnění.
Roční pojištění na nepřetržitý celý rok neposkytují všechny pojišťovny. A pojištění na jednotlivé dny u turistického pojištění  by se značně prodražilo.

Měna

Pobyt v zahraničí je bezesporu spojen s nákupem cizí měny. Pan Voříšek si je této skutečnosti dobře vědom a kurzy sleduje. Pokud lze vývoj kurzu jen těžce předvídat, tak nakupuje měnu po částech. Rozloží tedy své investice do šesti až deseti převodů. Směnárny jsou většinou při ruce, výměna tak nezabere příliš mnoho času ikdyž je směna konána vícekrát. Lze tak docílit průměrného výsledku.
Při pobytu na Slovensku se pan Voříšek rozhodl koupit za slovenské koruny. Euro, které potřeboval v dalším měsíci. Jelikož byl právě velice výhodný kurz české koruny za slovenskou a kurz Eura byl na obou stranách srovnatelný, pan Voříšek na tom vydělal.

Shrnutí

Pracovní roční cestovní pojištění - je cenově výhodné pro časté zahraniční pobyty oproti pojištění za jednotlivé dny. Pracovní pobyt je o něco dražší než pobyt turistický, ale při roční sazbě jde o výhodné krytí rizika na velice vysoké částky.

Roční cestovní pojištění na dlouhý pobyt - lze se pojistit na celý rok nepřetržitého pobytu za velice výhodných podmínek, studenti mívají slevy.

Měna - velice racionální je nakupovat valuty postupně v menším množství. Náhodně nevýhodný kurz je vyrovnán náhodně výhodným kurzem. Při nákupu Eura je někdy výhodnější směnit nejdříve CZK za SK a následně SK za Euro.

Pokud vás zajímají aktuální informace o cestovním pojištění, navštivte sekci Pojištění.

Autor článku

Eva Šobáňová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ