Desetníky a dvacetníky se zřejmě zruší

29.11.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Desetihaléřové a dvacetihaléřové mince budou zřejmě v České republice platné pouze do konce května příštího roku, po tomto datu je již nebudou obchody přijímat.

Toto opatření vyplývá z návrhu České národní banky, podle kterého by poté měli mít lidé možnost tyto drobné mince vyměnit v komerčních bankách následující rok, tedy až do konce května 2004. Dalších pět let pak bude drobné vyměňovat Česká národní banka. K návrhu se však ještě musí vyjádřit vláda.
 
Guvernér centrální banky Zdeněk Tůma řekl, že definitivně ještě žádný termín není potvrzen. "Přikláním se k tomu, aby proces začal brzy," dodal zároveň. Podle centrální banky nemá smysl udržovat při životě ty nominální hodnoty, které už neplní svoji funkci.
 
Tůma nepředpokládá, že by se zrušení drobných mincí mělo projevit v nárůstu cen. "Jejich rušení by bylo pouze záminkou a nikoli důvodem," uvedl. Možností podle něj například je, aby jednotlivé ceny byly nadále určovány i v desetnících a zaokrouhlovala by se pouze celá částka nákupu či obchodu.
 
Ekonomové však varují, že zrušení drobných by se v nárůstu cenové hladiny projevit mohlo. Za příklad dávají zavedení hotovostního eura, které v několika zemích eurozóny způsobilo růst cen.
 
Kromě toho, že desetníky a dvacetníky již ztrácejí funkci oběživa, je důvodem zrušení rovněž fakt, že náklady na jejich výrobu jsou vyšší než jejich hodnota. Tůma potvrdil, že po ukončení platnosti těchto mincí bude dostatečný čas na jejich zpětnou výměnu přes komerční banky.
 
Náklady na výrobu drobných mincí dosahují až 2,5násobku jejich nominální hodnoty. Centrální banka přitom do oběhu vydává až 500 tisíc mincí denně. Zatímco u mincí s nominální hodnotou koruna a více se jich zpět do ČNB vrátí 86,5 procenta, u desetníků a dvacetníků je to pouze necelých dvacet procent.
 
Tyto drobné tak přestávají plnit funkci oběživa a zůstávají nahromaděny u občanů. Na jednoho Čecha tak nyní připadá zhruba 70 desetníků a 54 dvacetníků.
 
Centrální banka se myšlenkou zrušit drobné zabývá již několik měsíců. Záměr konzultovala s ministerstvy financí a průmyslu a obchodu, vyjadřovaly se k němu rovněž Svaz obchodu a velké obchodní řetězce.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ