O polskou banku Zachodni má prý zájem i Santander a BNP

20.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. července (ČTK) - O polský finanční ústav Bank Zachodni WBK má zájem i španělská banka Santander a francouzská BNP Paribas. Tvrdí to zdroje agentury Reuters, podle nichž ale zahraniční zájemci budou čelit velmi silné domácí konkurenci, kterou ztělesňuje největší polská banka PKO BP. Za ní stojí polská vláda.

Bank Zachodni je polskou součástí irského finančního ústavu Allied Irish Banks (AIB) a na prodej je 70 procent akcií. Tržní hodnota podílu dosahuje asi tří miliard dolarů (asi 58,9 miliardy Kč).

Polské úřady chtějí omezit účast zahraničních ústavů v polském bankovním systému. Proto nyní podporují snahu PKO většinový podíl v Bank Zachodni od AIB získat.

Regulátor polského finančního trhu KNF minulý týden na dotaz k bance BNP Paribas uvedl, že nemá zájem, aby banku Zachodni převzal zahraniční zájemce, který v době finanční krize přijal státní pomoc. Bank Zachodni je pátou největší banku v Polsku podle výše aktiv.

"Nechci se bavit o jednotlivých bankách, ale tento model není nahlížen v příznivém světle," řekl šéf KNF Stanislaw Kluza. BNP vrátila zálohu na posílení kapitálu v objemu 5,1 miliardy eur, kterou dostala od francouzské vlády.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK