Deutsche Bank hlásí větší expozici vůči zemím PIIGS

27.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


FRANKFURT, 27.července (Reuters) - Deutsche Bank <DBKGn.DE> v úterý uvedla, že její čistá expozice vůči Řecku činí 1,1 miliardy eur, vůči...

...Itálii 8,1 miliardy eur a vůči Španělsku 1 miliardu eur, tedy více než dvojnásobek oproti dříve zveřejněným údajům.

Největší německá banka použila metodologii stanovenou Výborem evropských bankovních regulátorů (CEBS) pro otestování odolnosti evropských bank vůči nepříznivým podmínkám na trhu.

V úterý tak banka oznámila značně vyšší údaje o expozici v porovnání s předchozími čísly zveřejněnými na základě vlastních rizikových modelů. [ID:nWEA4120]

Deutsche Bank v květnu uvedla, že vůči Řecku má expozici ve výši 500 milionů eur, k Itálii 3,2 miliardy eur a vůči Španělsku a Portugalsku nemá žádnou, vezme-li se v úvahu zajištění.

Banka se v úterý odmítla podrobně vyjádřit, v čem se předpoklady u scénáře CEBS liší od jejích modelů.

Deutsche Bank je poslední německou bankou, která se poddala tlaku ze strany regulátorů EU na zveřejnění míry expozice vůči značně zadluženým členským zemím eurozóny.

Některé německé banky, včetně Deutsche Bank, v rámci evropských zátěžových testů 91 bank původně odmítly odhalit objem držených státních dluhopisů.

Toto jejich rozhodnutí vyvolalo obavy investorů, že něco skrývají, a stalo se terčem kritiky ze strany CEBS, jenž měl testy na starosti.

Expozici vůči slabším ekonomikám eurozóny regulátoři sledují kvůli dřívějším obavám, že Řecko může mít potíže s obsluhováním státního dluhu.

"Výhled bankovního sektoru ovlivňuje celá řada problémů, včetně trvajících obav o veřejné finance v několika vyspělých zemích a potenciálně pomalejšího růstu v předních ekonomikách Evropy a v Americe," uvedla Deutsche Bank ve výsledkové zprávě za druhé čtvrtletí.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Pro faktografii o expozici hlavních evropských bank vůči státním dluhům prosím klikněte na [ID:nLDE66M0YT]

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

(Reportér: Edward Taylor; Přeložil: Tomáš Doležel)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK