ČAP: Pojišťovny vybraly v pololetí na pojistném o osm procent víc

27.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Tuzemské pojišťovny vybraly v pololetí na pojistném 76,4 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o 8,1 procenta. Životní pojištění stouplo o 21,5 procenta, naopak neživotní kleslo o 0,7 procenta. ČTK o tom dnes informovala Česká asociace pojišťoven (ČAP), která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu. Za rok 2009 pojistný trh vzrostl o 2,5 procenta na 140 miliard korun.

Růst v oblasti životního pojištění podle ČAP výrazně ovlivňuje prodej jednorázově placeného pojistného. Jeho objem se meziročně zvýšil o 73 procent, zatímco běžně placené pojistné narostlo o 1,3 procenta. "Obávám se však, aby tento trend nepředstavoval budoucí časovanou bombu, kdy očekávání klientů pojišťoven, kteří vloží jednorázově peníze do dlouhodobých pojistných produktů, nemusí být splněna. Upřímně by mě mnohem více těšilo, kdyby předepsané pojistné více rostlo v segmentu běžně placených smluv, kde větší část z pojistného obvykle představuje klientovu ochranu před rizikem," uvedl výkonný ředitel ČAP Tomáš Síkora.

Jen mírný pokles u neživotního pojištění je podle asociace způsoben především nárůstem v oblasti podnikatelského pojištění. Tam se objem předepsaného pojistného zvýšil o sedm procent.

Naopak propad o téměř šest procent pojišťovny zaznamenaly u povinného ručení a sedmiprocentní propad u havarijního pojištění. "Poměr mezi předepsaným pojistným a počtem smluv ovšem jasně potvrzuje oživování prodeje automobilů. Z výsledků je zřejmé, že jsou opět preferována vozidla s vyšším objemem motorů a luxusnějších značek," uvedla asociace.

Vedoucí postavení v rozdělení podílů pojistného trhu si i nadále drží Česká pojišťovna (23,9 procenta) a Kooperativa pojišťovna VIG (20,5 procenta). Třetí největší pojišťovnou z pohledu předepsaného pojistného je nově ČSOB Pojišťovna a Allianz s podílem 7,3 procenta. Komerční pojišťovna se sedmi procenty klesla na čtvrtou pozici. Místo v první pětce si nadále drží i Generali s podílem 6,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK