Slabé údaje o důvěře v USA srazily ceny ropy prudce dolů

27.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. července (ČTK) - Světové ceny ropy odpoledne po slabé zprávě z americké ekonomiky ztratily zisky, v nichž se americká ropa během dne přiblížila k hranici 80 dolarů za barel. Údaje o dalším propadu důvěry amerických spotřebitelů oslabily akciové trhy, což stáhlo ropu zpět k 78 dolarům a sráželo ji později ještě hlouběji.

Americká lehká ropa WTI, která před zprávou z USA vystoupila až na 79,69 USD, oslabila kolem 16:30 SELČ o více než 60 centů na 78,36 USD za barel a později se propadla až na 76,88 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent ztratila po zprávě přes půl dolaru a byla pod 77 dolary.

Přední index spotřebitelské důvěry v USA klesl v červenci nejníže za půl roku, což potvrdilo obavy ze zpomalování americké ekonomiky. Akcie na amerických burzách na to reagovaly ztrátou dosavadních zisků.

Ceny ropy se v posledních týdnech pohybují v poměrně úzkém rozpětí 70-80 dolarů za barel, které vyhovuje producentům i odběratelům. Nyní se podle obchodníků rozhoduje, zda ropa toto pásmo někam prorazí. Podle analytika Eugena Weinberg z Commerzbank se trhy nyní chystaly na prolomení hranice 80 dolarů, kdyby se to však nepodařilo, mohl by se místo toho prohlubovat pokles.

Trh bude nyní čekat na večerní údaje soukromé organizace API o vývoji ropných zásob na americkém trhu za minulý týden. Oficiální zprávu pak vydá ve středu vládní Úřad pro energetické informace. Analytici podle agentury Reuters odhadují v průměru pokles zásob ropy o 1,8 milionu barelů, zatímco zásoby ropných produktů včetně benzinu by zřejmě měly dál růst.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:25 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 76,95 77,50 New York - Nymex WTI září 78,36 78,98

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK