Aerolinky Air France-KLM díky prodeji podílu v Amadeu v zisku

27.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 27. července (ČTK) - Francouzsko-nizozemská letecká společnost Air France-KLM se v prvním fiskálním čtvrtletí vrátila k zisku. Firmě pomohl mimořádný zisk z prodeje části akcií cestovní rezervační společnosti Amadeus. Čistý zisk za tři měsíce do konce června činil 736 milionů eur (18,4 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 426 milionů eur ve stejném období loni.

Zisk z prodeje akcií ve firmě Amadeus činil 1,03 miliardy eur. Na provozní úrovni aerolinky stále vykázaly ztrátu. Ta se však snížila na 132 milionů eur z loňských 496 milionů eur. Firma dodala, že kdyby nemusela dočasně přerušit provoz kvůli prachu z islandské sopky, dostala by se do plusu.

Tržby stouply o 10,7 procenta na 5,72 miliardy eur. K růstu tržeb přispělo vysoké oživení osobní i nákladní letecké přepravy, napsala agentura AP.

Společnost Air France-KLM vznikla v roce 2004 spojením francouzského leteckého přepravce Air France s nizozemským konkurentem KLM. Firma byla jedním ze zájemců o privatizaci Českých aerolinií, nakonec se však ze soutěže stáhla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK