VERZE 2-CME hlásí růst výnosů v Q2, čeká náročné 2.pololetí

28.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Výnosy +10 pct na 201,7 mil dolarů, trh čekal 190,2 mil...

...

* OIBDA 46,2 mil dolarů, odhad trhu 42,4 mil USD

* Oživení zatím jen v Česku, Slovinsku, 2.pololetí náročné

* Akcie CME rostou o 3 pct

(přidává podrobnosti, komentář analytika, kurs akcií)

PRAHA, 28.července (Reuters) - Společnost Central European Media Enterprises (CME) <CETV.O> <CETVsp.PR> oznámila za druhý kvartál 10procentní nárůst výnosů, když akvizice bulharské televize vyvážila pokračující pokles reklamních příjmů.

Majitel televize Nova, který působí celkem v šesti zemích střední a východní Evropy, vykázal za období od dubna do června výnosy 201,7 milionu dolarů (3,87 miliardy korun), a překonal tak očekávání trhu na úrovni 190,2 milionu dolarů.

Reklamní příjmy CME však meziročně klesly o 4 procenta, když řada zákazníků stále škrtí výdaje na televizní reklamu kvůli křehkému oživení z globální ekonomické recese.

Výsledek naopak zlepšily akvizice bulharské televize bTV za 413 milionů dolarů a produkční firmy Media Pro Entertainment.

Jádrový zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (OIBDA) stoupl o 0,4 milionu dolarů na 46,2 milionu, a překonal průměrný odhad analytiků ve výši 42,4 milionu.

Akcie CME reagovaly na výsledky růstem a v 09:40 se na pražské burze obchodovaly za 450 korun, silnější o 3,21 procenta proti závěru úterní seance. Pražský burzovní index PX <.PX> přidával 0,43 procenta.

Čistý zisk CME dosáhl za druhý kvartál 165,2 milionu dolarů oproti zisku 24,1 milionu před rokem, nicméně bez zaúčtování jednorázového zisku 217,6 milionu z prodeje ukrajinské divize by se ocitl v záporu zejména kvůli posilování kursu dolarů.

Generální ředitel Adrian Sarbu ve zprávě uvedl, že oživení reklamních trhů CME zaznamenala zatím pouze v Česku a Slovinsku a očekává, že i druhé pololetí bude "náročné".

Společnost bude komentovat výsledky při konferenčním hovoru od 15:00 SELČ.

V květnu CME uvedla, že se trhy zotavují pomaleji, než dříve předpokládala, ale stále očekává růst výdajů na reklamu během druhé poloviny roku.

Analytici však předpokládají, že kvůli zhodnocení dolaru vůči měnám střední a východní Evropy a křehčímu tempu oživení by firma mohla zůstat za očekáváním.

CME předpověděla pro celý letošní rok výnosy nejméně 790 milionů dolarů proti loňským 714 milionům a nárůst OIBDA na 140 milionů z loňských 75 milionů.

"Stále pokládáme za relativně vysoce pravděpodobné, že se výhled na finanční rok po výsledcích za druhé čtvrtletí mírně sníží, což může mít krátkodobě negativní vliv na akcie," uvedl analytik České spořitelny Václav Kmínek.

CME, kterou zčásti vlastní koncern Time Warner <TWX.N> a americký investor Ronald Lauder, se během loňského krizového roku musela vypořádat s 30procentním propadem reklamních příjmů. Firma uvedla, že neočekává návrat na předkrizové hodnoty dříve než v roce 2012.

Akcie CME si zatím od začátku roku polepšily o necelé jedno procento, zatímco index pražské burzy zpevnil o 6,9 procenta.

(1 dolar = 19,201 Kč)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK