Inflace v 6 německých zemích v červenci zrychluje

28.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


BERLÍN, 28.července (Reuters) - Meziroční inflace v šesti německých spolkových zemích v červenci zrychlila, ukázaly ve středu údaje, jež jsou...

...první známkou cenových trendů v širší eurozóně.

Spotřebitelské ceny v Severním Porýní-Vestfálsku, nejlidnatější spolkové zemi, za uplynulý měsíc meziročně stouply o 1,1 procenta po červnovém růstu o 0,7 procenta.

Meziroční inflace v Bavorsku zrychlila na 1,2 procenta z 0,9 procenta za předchozí měsíc, v Bádensku-Württembersku pak na 1,3 procenta z červnových 1,0 procenta. Také v ostatních třech klíčových zemích, Hesensku, Braniborsku a Sasku, rostly ceny meziročně rychlejším tempem než v červnu.

Ekonomové oslovení Reuters předpověděli, že předběžný index spotřebitelských cen (CPI) za celé Německo, počítaný na základě dat od šesti uvedených zemí, v červenci meziročně stoupl o 1,1 procenta a meziměsíčně přidal 0,2 procenta. <ECONDE> V červnu německý CPI vzrostl o 0,9 procenta, respektive o 0,1 procenta.

Spolkový statistický úřad zveřejní data později během dne.

Údaje o vývoji cen v klíčových spolkových zemích nabízejí první náhled na cenové tlaky v eurozóně, kde měla meziroční inflace podle očekávání ekonomů v červenci zrychlit na 1,7 procenta z červnových 1,4 procenta. <ECONEZ>

Zprávu o inflaci eurozóny zveřejní Eurostat 30.července.

(Reportér: Brian Rohan; Přeložil: Jan Schmidt)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK