Evropské akcie otočily do záporu kvůli vybírání zisků

28.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 28.července (Reuters) - Evropské akcie se ve středu stočily do záporného teritoria, když si investoři vybírali zisky a energetický sektor...

...tížily slabší ceny ropy.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ve 12:35 klesal o 0,2 procenta na 1052,09 bodu, když předchozí seanci uzavřel růstem o 0,5 procenta na nejvyšší úroveň od 21.června.

Index oproti dubnovému vrcholu ztrácí pouze 5,2 procenta poté, co se zmírnily obavy z krize státních dluhů v eurozóně.

Z energetických titulů společnosti BP <BP.L>, BG Group <BG.L> a Repsol <REP.MC> ubíraly 0,9 až 1,8 procenta.

Důlní společnosti rostly, když cena mědi vystoupala na nejvyšší úroveň od poloviny května díky ujištění z Číny ohledně výhledu ekonomického růstu. Ceny ostatních kovů také stoupaly.

Firmy Anglo American <AAL.L>, Rio Tinto <RIO.L> a Xstrata <XTA.L> přidávaly 0,6 až 1,2 procenta.

Společnost ArcelorMittal <ISPA.AS>, největší výrobce oceli na světě, ztrácela 2,4 procenta poté, co ve středu předpověděla prudký pokles zisku na třetí čtvrtletí kvůli zpomalení aktivity v Číně, běžnému letnímu útlumu a vyšším cenám surovin. [ID:nSCH827824]

Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroen <PEUP.PA> oslabovala o 4,8 procenta i poté, co oznámila za první pololetí nárůst tržeb a vrátila se k ziskovosti.

Telefónica <TEF.MC> přidávala 0,4 procenta poté, co potvrdila, že koupí podíl firmy Portugal Telecom <PTC.LS> ve společnosti Vivo <VIVO4.SA>.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK