Co týden dal?

30.07.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Burza začala zářit mírným optimismem v důsledků pozitivních zpráv výsledkové sezóny společností. Na domácí politické scéně naopak optimismus trochu opadl a někteří politici začali mít obavu z razantních škrtů rozpočtu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Důvěra v ekonomiku eurozóny stoupá. Po mírném růstu v červnu a propadu v květnu a v červenci vzrostla o výrazných 2,3 bodu na 101,3 bodu. O indexu ekonomické nálady (ESI) informovala Evropská komise. V celé EU se index navýšil o 1,9 bodu na 102,2 bodu.
  • Počet lidí bez práce v Německu během července podle sezonně přepočtených údajů klesl zhruba o 20.000 na 3,21 milionu. Míra nezaměstnanosti se podle tohoto kritéria snížila na 7,6 procenta, zatímco v červnu byla 7,7 procenta.
  • Evropská komise se rozhodla zahájit šetření proti americkému technologickému gigantu IBM Corporation. Chce zjistit, zda firma nezneužívala svého dominantního postavení na trhu. Šetření se týká dvou různých případů, oba souvisí s trhem se sálovými počítači.
  • Evropští regulátoři viní Německo, že proti původním dohodám zapřelo část výsledků zátěžových testů v bankovnictví, které Výbor evropských orgánů bankovního dohledu (CEBS) zveřejnil minulý pátek. Němci nezveřejnili v případě šesti ze svých 14 testovaných bank objem státních dluhopisů, které finanční ústavy vlastní.
  • Podle ministerstva hospodářství nová slovenská vláda podpoří výstavbu JE ve společném podniku s ČEZem pokud ji nebude muset spolufinancovat. Nyní rozšíření JE prochází studií proveditelnosti a podle plánu by mělo být dokončeno do 10 let.
  • Evropské banky se začínají připravovat na možnost, že by některý členský stát byl náhle vyloučen z eurozóny. Píše o tom deník Financial Times. Podle něj finanční ústavy utvořily skupinu, kde je zhruba 12 finančních ústavů a investorů, které zkoumají vliv takového kroku na dluhopisové trhy a trhy s finančními deriváty.
  • Letecká společnost British Airways hospodařila v prvním čtvrtletí svého fiskálního roku s hrubou ztrátou 164 milionů liber (asi 4,8 miliardy Kč). Proti stejnému období loni je to nárůst o více než deset procent. Za prohloubením ztráty je z části výpadek v letecké dopravě kvůli popelu z islandské sopky, projevila se ale i vlna stávek zaměstnanců podniku.
  • Míra nezaměstnanosti v Evropské unii zůstala v červnu na 9,6 procenta. Počet lidí bez práce ale již druhý měsíc po sobě klesl, konkrétně o 32.000. V eurozóně zůstala nezaměstnanost na 10 procentech, počet lidí bez práce sice stále stoupá, ale v červnu to bylo o pouhých 6000.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

 

Posledních 7 dní doma  

  • Česká vláda zatím nestanoví závazný termín přijetí eura a v jejím programovém prohlášení se nic podobného neobjeví. Uvedl to v rozhovoru pro agenturu Bloomberg premiér Petr Nečas. Rychlé přijetí eura by podle něj mohlo zrychlit inflaci.
  • Americký pivovar Anheuser-Busch si nemůže zaregistrovat výraz "Budweiser" jako ochrannou známku pro Evropskou unii. Rozhodl o tom Soudní dvůr EU. V některých zemích bloku totiž práva na toto označení byla přiznána českému pivovaru Budějovický Budvar, který s konkurenty vede o tuto značku dlouhodobé spory.
  • Česká spořitelna, banka s největším objemem aktiv a počtem klientů v zemi, v pololetí meziročně snížila konsolidovaný čistý zisk o 6,8 procenta na 5,88 miliardy korun. Provozní zisk banky meziročně poklesl o tři procenta na 12,98 miliardy korun.
  • Agrární komoře se nelíbí, že zemědělci by měli přijít o 900 milionů korun na dorovnání přímých plateb, jak údajně doporučuje ministerstvu zemědělství (MZe) vláda. Nesouhlasí ani s tím, že rozpočet MZe má být omezen nejvíc ze všech resortů.
  • Česká pošta vykázala v pololetí zisk 608 milionů korun. Za celý loňský rok měla firma zisk před zdaněním 661 milionů Kč. Oznámili to zástupci České pošty, loňský pololetní údaj nesdělili. Firma podle sdělení počítá s tím, že letos splní plán a skončí s pozitivním výsledkem hospodaření.
  • České dráhy získaly za pololetí na tržbách z vnitrostátních jízdenek 2,4 miliardy korun, což je o čtyři procenta, zhruba 91 milionů Kč, více než ve stejném období loni. Nárůst přitom připisují z velké části akčním nabídkám a prodejům mimo železniční prostředí, například v supermarketech.
  • V letošním prvním pololetí v Česku vzniklo 12.644 nových firem, což je ve srovnání se stejným obdobím loni meziroční nárůst o deset procent. Téměř polovina z nich vznikla v Praze. Přes 60 procent nově registrovaných společností podniká v oblasti velkoobchodu, nemovitostí, služeb a stavebnictví.
  • Tuzemské pojišťovny vybraly v pololetí na pojistném 76,4 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o 8,1 procenta. Životní pojištění stouplo o 21,5 procenta, naopak neživotní kleslo o 0,7 procenta.
  • Lidé si vloni u České národní banky stěžovali nejvíce na služby pojišťoven a pojišťovacích zprostředkovatelů. Z celkových 272 stížností, které loni ČNB šetřila, připadlo 40 procent na sektor pojišťovnictví, 35 procent podání se týkalo bank včetně stavebních spořitelen a družstevních záložen.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Zrušení daňových výhod u hypoték, líbí se vám?

Ministr financí Miroslav Kalousek chce zrušit daňové výhody kromě úvěrů ze stavebního spoření také u hypoték. Co říkáte tomuto kroku? Znamenalo by to pro vás snížení dostupnosti bydlení nebo si myslíte, že tento krok nebude mít velký vliv na rozhodování při pořizování vlastního bydlení?

                                                                 

Anketa

Pokud dojde ke zrušení daňových výhod kromě stavebního spoření také u hypoték, znamenalo by to pro vás zhoršení dostupnosti bydlení?

  • Ano, rozhodně bude obtížnější se osamostatnit - 52 %
  • Ne, nebude to mít vliv na mé rozhodování - 48 %

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU