Vitaně loni výrazně vzrostl zisk, tržby mírně klesly

02.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Byšice (Mělnicko) 2. srpna (ČTK) - Přednímu tuzemskému výrobci potravin, společnosti Vitana, v loňském roce výrazně vzrostl zisk z předloňských 2,6 milionu na 120,6 milionu korun, tržby přitom klesly o 1,3 procenta na 2,290 miliardy korun. ČTK to dnes zjistila z výroční zprávy společnosti umístěné ve Sbírce listin.

"Tohoto vývoje se nám podařilo dosáhnout zejména díky výraznému zvýšení efektivity fungování celé firmy, jejíž významnou součástí byla také úspora výrobních nákladů," řekl ČTK mluvčí Vitany Milan Linka.

Vitana se specializuje především na výrobu dehydratovaných a předpřipravených potravin a ochucovadel. Kromě polévek, omáček či koření vyrábí firma také další hotová a instatní jídla a přílohy. Významnou část portfolia Vitany tvoří moučníky a přípravky na pečení. Společnost loni vyvinula 62 nových výrobků. Celkové náklady na výzkum a vývoj se blížily deseti milionům korun. Letos plánuje Vitana uvést na trh 55 nových produktů.

Firma má v Česku výrobní závody v Byšicích, v Roudnici nad Labem a Varnsdorfu. Marketingové a obchodní aktivity jsou řízeny z nedávno zrekonstruované budovy v pražských Stodůlkách. V současné době firma zaměstnává 792 pracovníků, stojí ve zprávě.

Společnost od roku 1992 ovládá norský koncern Rieber & Son, do její modernizace dosud investoval více než tři miliardy korun. Rieber & Son má v současnosti přibližně 4000 zaměstnanců. Svou výrobní činnost provozuje v sedmi evropských zemích a v dalších šesti má obchodní zastoupení. Svou prodejní aktivitu soustředí na západní, střední a východní Evropu, Austrálii a USA.

mjr jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK