ŘSD posunulo uzavření klíčové silnice v Ústí nad Labem

18.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 18. srpna (ČTK) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) oproti původním předpokladům ve čtvrtek neuzavře Přístavní silnici v Ústí nad Labem, která je součástí cesty I/30 z Děčína do Prahy. Zavření komunikace mělo trvat čtyři týdny a očekávaly se velké dopravní komplikace v centru Ústí nad Labem. Mluvčí města Milan Knotek dnes informoval, že silnice bude uzavřená až 27. srpna a uzavírka bude o týden kratší než původně avizované čtyři týdny.

ŘSD podle Knotka slíbilo práce na mostu přes řeku Bílinu, kvůli kterému je třeba silnici uzavřít, skončit 18. září. Radnice již spolu s policií připravila objízdné trasy centrem města. Pokud bude třeba, bude je měnit, dopravu má řídit policie. "Bude to nepříjemné, ale podle informací investora půjde o jedinou dlouhodobou uzavírku. Pak už by měly následovat jen víkendové," uvedl primátor Jan Kubata.

Rozestavěná silnice na jednom svém konci navazuje na komunikaci, po které musí jezdit automobily kvůli nedokončenému úseku dálnice D8. Často se zde proto tvoří dlouhé kolony. Objízdné trasy povedou i místy, kde se již nyní zácpy tvoří, například přetíženou kruhovou křižovatkou pod zámečkem Větruše.

Rekonstrukce silnice, která vede po břehu Labe, je důležitá i jako protipovodňová ochrana. V současné době je nutné silnici uzavřít, když Labe dosáhne výšky 540 centimetrů. Nyní rozestavěná silnice se ocitla pod vodou i během srpnových záplav. Až bude hotová, bude protipovodňová stěna, která je její součástí, silnici chránit do výšky řeky 720 centimetrů.

Rozestavěná stavba patřila mezi ty, o kterých se spekulovalo, že mohou být kvůli nedostatku peněz pozastavěné. V minulém roce se kvůli tomu dokonce na několik týdnů práce zastavily. ŘSD nyní městu slíbilo, že bude hotová v plánovaném termínu, tedy v červnu příštího roku.

Stavba silnice a protipovodňové vany má stát 577 milionů korun. Město současně platí stavební práce mezi silnicí a nedalekým nádražím. Součástí projektu bude stavba nového parkoviště a jakési terasy za nádražím, ze které bude vyhlídka na řeku Labe. Na terase mají vzniknout i místa pro fungování různých stánků a obchodů. Vše bude stát téměř 144 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK