Polská banka PKO chystá expanzi, o ČSOB prý ale zájem nemá

23.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 23. září (zpravodajka ČTK) - Největší polská banka PKO BP plánuje koupit jiné finanční ústavy v zahraničí. Její šéf Zbigniew Jagiello ale popřel informace dnešního vydání listu Puls Biznesu, že by banka měla zájem o koupi české ČSOB od její belgické matky KBC.

Podle Pulsu Biznesu PKO BP zvažuje, že nabídku na koupi ČSOB podá společně s největší polskou pojišťovnou PZU. "Pak bude KBC moci vyjít z celého byznysu a získat prémii za obě části," citoval Puls Biznesu osobu blízkou vedení PKO BP. ČSOB na českém trhu poskytuje bankovní i pojišťovací služby.

PKO BP, jejíž hodnota je oceňována na 51 miliard zlotých (315,7 miliardy korun), se nedávno neúspěšně ucházela o 70 procent akcií banky Bank Zachodni WBK, které prodávala společnost Allied Irish Banks. Podle agentury Reuters dostalo vedení banky od akcionářů "zelenou" k případným dalším akvizicím. Jagiello říká, že PKO BP hledá možnosti investic také v středoevropském regionu, ale koupi ČSOB neplánuje.

"Moc mě ta informace pobavila," okomentoval Jagiello spekulace Pulsu Biznesu o možném zájmu PKO BP o ČSOB. "Ta informace je taková, jako když si voják Švejk vymýšlel různé historky o hrdinských činech," dodal Jagiello. "Gratuluji k velké literární odvaze," řekl ironicky.

PKO BP v letošním prvním pololetí zvýšila čistý zisk o 31 procent na 1,5 miliardy zlotých.

ČSOB, která je předním hráčem na trhu finančních služeb v ČR, plánuje v letošním roce vstoupit na pražskou burzu. Vlastník ČSOB, belgická bankovní skupina KBC, již dříve oznámil, že uvede na pražský trh 30 až 40 procent akcií české banky. V této souvislosti se ale objevily spekulace, že je možné, že KBC banku nebo její části prodá přímo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK