Co týden dal?

08.10.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nezaměstnanost v září lehce poklesla. Míra nezaměstnanosti sice klesá, práce se však snadněji nehledá. Roste počet uchazečů o jedno místo.

Posledních 7 dní ve světě 

  • V kanadské provincii Ontario začala do sítě dodávat elektřinu největší solární elektrárna na světě, projekt Sarnia o instalovaném výkonu 80 megawattů. Zařízení bude moci v případě příznivých podmínek dodávat elektřinu 12.800 domácnostem, uvedly firmy Enbridge, která je vlastníkem projektu, a First Solar, která jej provozuje.
  • Americký internetový gigant Google uzavřel nové dohody o televizních a filmových programech pro chystanou Google TV s několika mediálními a internetovými podniky. Jsou mezi nimi CNBC ze skupiny NBC Universal, HBO od Time Warner a Amazon.
  • Slovensko prodalo mezinárodní emisi vládních dluhopisů v objemu dvou miliard eur (49 miliard Kč) a se splatností za 15 let. Poptávka po nových obligacích dvojnásobně překročila nabídku a emisní cena skončila na dolním konci odhadů.
  • Kurz eura poprvé po osmi měsících vzrostl nad 1,40 dolaru. Ovlivnila to zmínka z Mezinárodního měnového fondu o válce devizových kurzů. Šéf fondu Dominique Strauss-Kahn uvedl, že se vlády zemí snaží získat proti jiným státům obchodní výhody tím, že brání svým měnám růst.
  • Evropská centrální banka podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu v eurozóně již sedmnáctý měsíc za sebou na rekordním minimu 1,0 procenta. Analytici čekají, co řekne šéf banky Jean-Claude Trichet o rostoucím kurzu eura v situaci, kdy měnové politiky Japonska, USA a Číny zavdávají důvod k diskusím o globální "měnové válce".

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

 

  • Počet insolvenčních návrhů za devět měsíců letošního roku činil 11.255 a o 4660 přesáhl jejich počet za stejné období 2009. Příčinou je hlavně nárůst insolvenčních návrhů fyzických osob. V samotném září bylo přitom podáno 1347 insolvenčních návrhů, z toho 432 insolvenčních návrhů právnických osob a rekordních 915 návrhů u fyzických osob.
  • Český prezident Václav Klaus během návštěvy Bruselu ostře kritizoval posilování finančního dohledu v EU. Na tom se po složitých debatách unie dohodla teprve nedávno.
  • Společnost E.ON Distribuce odhaduje, že na konci letošního roku dosáhne výkon připojených solárních elektráren v její soustavě 1020 megawattů. To je o zhruba 600 MW více než nyní. Pro příští rok má uzavřeny smlouvy s investory na dalších 401 MW. Výhled se týká Jihočeského, Jihomoravského, Zlínského kraje, Vysočiny a Prostějovska. Zákazníci E.ON dosud za elektřinu z obnovitelných zdrojů museli uhradit 1,5 miliardy Kč.
  • Česká elektrárenské skupina ČEZ zrušila tendr na výstavbu plynového bloku o výkonu 430 megawattů v elektrárně Nowa Skawina v Polsku  Firma se tak rozhodla kvůli nejasnostem s liberalizací polského trhu s plynem. 
  • Český statistický úřad chce od roku 2011 pravidelně zveřejňovat indexy cen nových bytů. Vyhoví tím nejen poptávce z trhu, ale také tlaku z Evropské unie na sledování cen. EU má data k cenám nového bydlení zveřejňovat přibližně od roku 2012. Nedostatek hodnověrných čísel je jedním z hlavních nešvarů zpráv z českého realitního trhu, shodla se většina účastníků diskuse.
  • Počet dlužníků v registru fyzických osob sdružení Solus, kteří mají nebo měli v uplynulých třech letech problémy se splácením závazků, vzrostl ke konci září na téměř 932.000. Od počátku letošního roku tak jejich počet stoupl o sedm procent.
  • Průmyslová výroba v srpnu meziročně zrychlila růst na 12,9 procenta po červencovém růstu o 5,3 procenta. V porovnání s předchozím měsícem byla po očištění od sezonních vlivů vyšší o 1,3 procenta, uvedl Český statistický ústav. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 22,1 procenta.
  • Padesátikorunovou bankovkou nebude možné od 1. dubna 2011 platit za zboží a služby. O ukončení bankovky v nominální hodnotě 50 Kč rozhodla bankovní rada České národní banky. V peněžním oběhu bankovku plně nahradí nyní používaná padesátikorunová mince.
  • Nezaměstnanost v České republice v září proti předchozímu měsíci opět klesla, a to o 0,1 procentního bodu na 8,5 procenta. Pracovní úřady tak ke konci devátého měsíce registrovaly 500.481 uchazečů o zaměstnání, což je o 1013 méně než v srpnu. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku poklesl počet nezaměstnaných o 331.  

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Schvalujete vyšší pokuty za dopravní přestupky pro bohaté?

Ministr dopravy Vít Bárta přichází s návrhem vyšších pokut pro bohaté řidiče. Tento návrh, však naráží u koaličních partnerů. Co si o něm myslíte vy, měl by být schválen?

                                                                 


Posledních 7 dní na našem serveru


Anketa


Evropská komise zažaluje Česko kvůli pomazánkovému máslu. Nelíbí se jí, že název používá pro výrobek, který vlastnosti másla nemá. V unii se označení "máslo" smí používat jen v případě, že výrobek obsahuje více než 80 procent mléčného tuku.

  • Se stížností EK souhlasím - 17 %
  • Stížnost EK je naprosto absurdní - 83 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU