UniCredito koupilo ŽB

14.02.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


UniCredito Italiano dokončila akvizici Živnostenské banky v České republice.

Na základě dohody podepsané v roce 2002 a po obdržení všech nezbytných souhlasů dokončila banka UniCredito Italiano S.p.A. (UniCredit) akvizici 85,16% Živnostenské banky, a.s., od Bankgesellschaft Berlin AG. Vycházelo se z ocenění přibližně 204 miliony eur za 100% ŽB. V souladu s českými předpisy o převzetí vyhlásí UniCredit povinný odkup zbývajících akcií Živnostenské banky.

S přibližně 3% tržním podílem na vkladech klientů je ŽB jednou z hlavních komerčních bank České republiky. K 31. prosinci 2001 měla ŽB celková aktiva ve výši 1.646 milionů eur, úvěry klientům ve výši 576 milionů eur, vklady od klientů 1.300 milionů eur a základní kapitál 91 milionů eur. Banka zaujímá přední pozici v segmentu služeb pro movitější klienty a v privátním bankovnictví, má síť 27 poboček a expozitur ve všech velkých městech a širokou škálu služeb podnikového a personálního bankovnictví nabízenou přibližně 90.000 klientů. Prostřednictvím dvou plně kontrolovaných dceřiných společností působících ve správě aktiv spravuje ŽB aktiva ve výši 215 milionů eur a má tržní podíl přibližně 7% (k 31. prosinci 2001).

Akvizice ŽB je důležitým krokem ve strategii UniCredita "Nová Evropa" a poskytuje silnou základnu k rozvoji bankovních operací v České republice. Očekává se, že ŽB jako člen Skupiny UniCredito Italiano významně rozvine své bankovní operace, rozšíří svoji pobočkovou síť a zvýší tržní podíl jako výsledek cíleného obchodního plánu, zvláště v segmentech malých a středních podniků a drobného bankovnictví. V souladu s federálním modelem UniCredita Italiana v Nové Evropě bude ŽB nadále operovat pod svým nynějším názvem.

Získáním Živnostenské banky UniCredit dále posílila svoji vedoucí pozici v Nové Evropě poté, kdy si zde vybudovala silnou přítomnost úspěšnými akvizicemi v Polsku (Bank Pekao), Chorvatsku (Zagrebacka banka), Bulharsku (Bulbank), Slovenské republice (UniBanka), Rumunsku (UniCredit Romania) a nedávno v Turecku (Koc Financial Services - partnerství 50:50 se Skupinou Koc). Po celkových investicích ve výši přibližně 2,5 miliardy eur v posledních třech letech potvrzuje UniCredit svoji pozici vedoucí bankovní skupiny v regionu s celkovými aktivy 33,7 miliardy eur, přibližně 270 miliony eur čistého zisku, 6,5 milionu klientů a 1.400 pobočkami (proforma konsolidováno k 31. prosinci 2001).

Zdroj: tisková zpráva ŽB

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ