Union banka zavírá síť, ČNB zvažuje zásah

21.02.2003 | , Reuters
Domovská stránka


Krizí v bance se již zabývala vláda, která odmítla tomuto finančnímu ústavu s 200 tisíci klienty poskytnout státní pomoc na ozdravení aktiv. Italský investor podle zpráv tisku požadoval až dvě miliardy korun.

Union banka, kontrolovaná italskou investiční firmou Invesmart, se v pátek ocitla na pokraji krachu poté, co kvůli možné platební neschopnosti uzavřela pobočky a zastavila platby. 

Mimořádně se sejde i bankovní rada. Union banka, která spravuje okolo 20 miliard vkladů klientů, uvedla v oznámení vylepeném na pobočkách a internetových stránkách, že možná nebude schopna splnit finanční závazky a vede jednání s centrální bankou. 

Vyvrcholení dlouhodobějších finančních problémů Union banky znamená největší krizi v českém bankovním sektoru od úpadku bývalé Investiční a poštovní banky v roce 2000. 
Zprávy o možném pádu Union banky, spolu s obecně horší náladou zahraničních investorů ve středoevropském regionu, přispěly k rannímu mírnému oslabení kursu koruny vůči euru.
Obchodníci a analytici nicméně uvedli, že význam banky pro české bankovnictví je relativně malý, a její případný pád se pravděpodobně obejde bez větších dopadů na finanční trhy. 
Ministerstvo financí ve zprávě po mimořádném zasedání vlády uvedlo, že neexistoval investor, který by zaručil, že jakákoli státní pomoc bance se vyplatí. "Nebyl a není žádný solidní investor, ochotný banku převzít. Veřejná podpora na takto sporných základech je vyloučena, shodli  jsme se na tom i s ČNB," uvedlo Ministerstvo financí. "Realizace státní pomoci Union bance by... vyžadovala několik měsíců. Podle guvernéra ČNB nebylo toto řešení možné vzhledem k aktuální situaci banky," dodalo. Mluvčí centrální banky Alice Frišaufová připustila, že jednou z možných reakcí bankovního dohledu je zahájení procesu o odebrání bankovní licence. Ministerstvo financí již oznámilo, že fond pojištění vkladů má zdroje, aby mohl pokrýt případnou výplatu klientů banky.  

Invesmart, součást italské skupiny Investar, převzal kontrolu nad českou bankou v červnu, když koupil 70procentní podíl v Union Group. Union Group drží 75 procent Union banky, která do té doby byla jedním z mála finančních ústavů vlastněných domácím kapitálem. Skupina vlastní také Union pojišťovnu a polskou banku Bank Przemyslowy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka