Nezbývá než se rozloučit: Sbohem Union banko!

24.02.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Začátek nového týdne nám dává možnost zrekapitulovat fakta a nastínit další možné scénáře vývoje dramatické situace kolem Union banky. Který z předkládaných scénářů se nakonec naplní je otázkou budoucích dní...

Na internetových stránkách Union banky se uvádí: "Union banka byla založena v roce 1991 jako regionální banka s cílem napomoci restrukturalizaci ostravského regionu." Šlechetné cíle si v pionýrské době dala skupina zakladatelů. Své účasti v bance postupně navyšovaly významné podniky regionu jako Nová Huť, Severomoravská plynárenská, Vítkovice. Banka se začala rozšiřovat do dalších regionů republiky. Malá, ale relativně zdravá banka se za podpory České národní banky v roce 1996 podílela na konsolidaci bankovního sektoru, když postupně převzala zdravé části Bankovního domu SKALA, Evrobanky, Ekoagrobanky a Foresbank. Tím získala pobočkovou síť po celé republice a mohla se vrhnout do retailu (tedy soustředit se na drobné klienty).

Akcionáři banky v té době naprosto správně pochopili, že pokud se banka na trhu chce udržet a dále své aktivity rozvíjet, musí najít strategického partnera. Nejlepší cestou bude prodej silné zahraniční bankovní skupině. Zatímco pro ČSOB, Komerční banku a Českou spořitelnu se ženichové našli bez problémů, jinak tomu bylo u Union banky. Ta ne a ne strategického investora najít. Zájem by byl. Ale jednání vždy ztroskotala u bodu "státní pomoc". Zatímco u velkých bank se stát postaral (a pořád se stará) o převedení portfolia špatných aktiv na státní agentury, u Union banky to vždy odmítal. Proto se nabízí první otázka: PROČ?

Konsolidace bankovního sektoru přijde daňového poplatníka na 500 miliard korun. Proti tomu se Invesmartem (současný majoritní vlastník Union Group, tedy i Union banky) požadovaných přibližně 1,5 mld. zdá směšně nízkou částkou. Ještě směšnější je pak výrok premiéra Špidly v pořadu Sedmička, který horní hranici možné pomoci státu připustil 650 miliónů. Rozdíl, tedy 850 miliónů je ta částka o kterou se hraje! Neuvěřitelně směšné číslo v porovnání se stamiliardami nalitými např. do IPB. Je to jasný vzkaz premiéra a sociálně pravicově udržované vlády na severní Moravu: Trhněte si! Pche! 250 000 klientů? I kdyby všichni přijeli do Prahy demonstrovat, to se dá přežít! Ale kdyby krachla IPB, nebo se ze Spořitelny a Komerční banky nevyvedly špatná aktiva, to by byl problém. Klientů miliony, úvěrovaných podniků tisíce.

Ale dost polemiky, držme se odborné stránky diskuse. Páteční krok uzavření poboček a omezení platebního styku byl správným řešením. Situace, kdy do médií proniknou zprávy o nepřijetí restrukturalizačního plánu ministerstvem a klienti hnaní novináři pochopí by banku přivedlo k pádu ještě v pátek. Houfné a vybírání peněz, fronty na přepážkách a kolabující bankomaty. Tak by asi pátek vypadal. Logické je i utajení celé akce, kdy ani ostravští manažeři a ředitelé natož ředitelé poboček neměli nejmenší tušení, že ráno bude zavřeno. Tím vším byl dán prostor snaze situaci vyřešit klidnou cestou. Správně se (protentokrát) zachovala i bankovní rady, když licenci bance neodejmula ihned, ale dala majitelům šanci nalézt řešení. Jestli nějaká existují se dočte níže a které z nich eventuelně se naplní se všichni dozvíme nejpozději příští pondělí.

Premiér, ministr financí i jeho náměstek mají pravdu. Když ČNB 3.3. odejme Union bance licenci, nic vážného se nestane. Žádná měnová nestabilita, žádný dopad na peněžní trh ani bankovní sektor. Fond pojištění vkladů má prostředků dostatek (i kdyby neměl, musí si půjčit) a klienty vyplatí. 90%, max. 25000 EUR. V bance má účty 250 000 klientů, jejich vklady jsou 20,2 mld. celková aktiva 26 mld. (z toho úvěry 15,5 mld.). Zajímavou skutečností je fakt, že u Union banky měla účty Celní správa a Union banky měla celkem 26 celních pracovišť. I z tohoto důvodu by mohl být o banku zájem.

Pátek byl vlastně spíše mediální bublinou a jak rychle se nafoukla zdá se, že stejně rychle splaskne. Bude se ještě hodně hovořit, ale už asi ne stylem "máme tam celá rodina peníze, já, manželka, švagr i máma". Dá se předpokládat, že následující týden se přenese vše do roviny obchodně politické. Na jedné straně budou snahy Paola Catalfama, předsedy představenstva Invesmartu zachránit situaci, na straně druhé jistě přijdou konkrétní nabídky jiných bank a na straně třetí bude nejspíš neoblomná (možná hloupě neoblomná) vláda.

1. Vláda vyhoví požadavku a pomůže bance požadovanou částkou
Toto řešení by mohlo být paradoxně nejlevnější ze všech. Tvrdost pátečních výroků ministerstva i víkendových premiéra však této variantě nedávají šanci. Stát by prý neměl záruku, že peníze (850 mil. viz. výše) nevyhodí oknem. Možná bude kombinace této varianty, ovšem ze zmiňovanou částkou 650 mil. Stát není tlačen obrovskou masou lidí, nebojí se ani dopadu na zbytek bankovního sektoru. Na druhou stranu tak směšná částka by mohla zachránit, ale určitě státní kase nijak výrazně nepřitíží - ale jde o princip.

2. Sám Invesmart do banky vloží prostředky
Toto se zdá jako logická varianta. Skupina Invesmart je velice silná, stojí za ní silný fond Ipef III a soukromí investoři. Invesmart není strategický - tedy dlouhodobý investor. S tím se nikdy netajil. Chtěl banku koupit, očistit a s tučným ziskem prodat. Nic špatného. Viděl příklady jiných bank u nás. Bohužel spoléhal na stát a to se stává osudným. Pokud ale investici myslel vážně, může to teď dokázat. Pokusí se majitel skupiny banku zachránit vlastními prostředky?

3. Najde se bankovní skupina, která banku převezme
Je toto reálné? Ano. Už o víkendu se začalo velmi živě o této variantě spekulovat. Padala dokonce jména. UniCredito, Raiffeisenbank a možná i další. Tyto banky potřebují pobočkovou síť a tu jim může Union banka nabídnout. Konkrétní nabídky určitě přijde. Otázka je, jak bude vypadat. Převezme potenciální kupující i aktiva a pasiva banky i s klienty? Nebo má opravdu zájem jen o pobočky a raději si počká na konkurs? Rychlejší (a tedy levnější) je varianta převzetí podobně jako ČSOB převzala IPB (tentokrát už bez asistence policejních zakuklenců). Pro klienty by to bylo jednoznačně nejlepší řešení.

4. ČNB odebere licenci a banka fakticky zkrachuje
To se stane tehdy, když se majitelům nepodaří najít jiné řešení. Pak bude bankovní rada nucena odejmou Union bance bankovní licenci a to bude znamenat faktický konec podnikání. Klienti budou podle zákona do tří měsíců vyplaceni a konkursní správce zkrachovalé instituce bude prodávat majetek a z utržených prostředků uspokojí věřitele. Drsné a těžko představitelné řešení, když si představíme, že celý problém vzniknul díky nedostatečné likviditě řádu stamilionů. Pobočková síť bude v tomto případě zakoupena (již bez klientů) jiným peněžním ústavem a na mnohých pobočkách zavládne vlajka jiná, nejspíš Raiffeisenbank nebo GE Capital, nebo UniCredito, resp. její dcera Živnostenská banka.

Co tedy říci závěrem. Pokusili jsme se shrnout dosavadní vývoj kolem Union banky, která se dostala v pátek nečekaně do vážných potíží a kvůli hrozící ztrátě likvidity musela uzavřít své pobočky a omezit platební styk včetně výběru hotovosti z bankomatů. Podle některých si za ně může sama, podle jiných kritiků je způsobila vláda, podle dalších dokonce Česká národní banka. Míru zavinění jednotlivých aktérů nemá cenu zkoumat. Každý svůj díl viny nese ať říká co chce. Klienti banky, přesto že jich není mnoho, budou napjatě sledovat klíčový vývoj tento týden. To, jak by to mohlo eventuelně dopadnout, jsme se pokusili také nastínit. Jsou varianty řešení dobré i špatné a samotné odejmutí licence je absolutně nejkrajnější. Politici, stávající majitelé banky i potenciální zájemci by si ale měli uvědomit, že klient je na prvním místě. Každopádně - a to doposud nebylo nikým řečeno - Union banka pod stávajícím názvem končí. Důvěra klientů je narušena natolik, že i kdyby banka mohla pokračovat v další činnosti, už to nebude pod stávajícím názvem. Vše bude směřovat k co nejrychlejšímu prodeji důvěryhodnému a silnému partnerovi.

Pak tedy nezbývá než se rozloučit: Sbohem Union banko!

Aktuální kauzy, krachující peněžní ústavy, vytunelované družstevní záložny, konec obchodníků s cennými papíry. Všechny důležité události můžete sledovat na specializované stránce www.krizovecentrum.cz!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ