Union banka předložila ČNB plán záchrany

04.03.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Hlavní představitelé Union banky předložili České národní bance návrh na řešení krizové situace v bance. ČNB zahájila řízení o odebrání licence.

Česká národní banka zahájila s Union bankou správní řízení o odnětí bankovní licence koncem předminulého týdne. Tento krok odůvodnila horší likviditou banky, která vede k její platební neschopnosti.

Dnem 3. března vypršela lhůta k předložení návrhu na řešení situace v Union bance bankovnímu dohledu České národní banky.  Centrální banka zahájila řízení o odebrání licence a na posouzení "plánu záchrany" má nejvýše tři týdny. Konečný verdikt by tedy měl přijít nejpozději 21.března 2003. ČNB však chce tuto lhůtu co nejvíce zkrátil a rozhodnout dříve. Nechce prodlužovat nejistotu a obavy klientů Union banky.

Vrchní představitelé Union banky jsou i nadále přesvědčeni, že je možné banku zachránit a stabilizovat. Cílem řešení situace banky je podle něj vrátit se postupně k řízenému provozu banky. Banka to však bude mít velmi obtížné, neboť důvěra jejích klientů je vážně otřesena. Veškeré podrobnosti projektu na oživení banky zatím známy nejsou. Banka však počítá s obnovením provozu poboček a s částečnými výplatami vkladů, které budou zřejmě omezeny určitým limitem. K tomu ale bude muset banka získat souhlas klientů. Podle předchozích informací staví banka také na prodeji až poloviny pobočkové sítě, aby získala prostředky na doplnění chybějící hotovosti. Do banky by měli vstoupit také další investoři, zatím se mluví o jednom tuzemském a jednom zahraničním. 

Zdroj: ČTK

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ