Kontroloři zastavili prodej pistácií z Íránu kvůli aflatoxinům

02.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 2. prosince (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zastavila prodej výrobku Pistácie pražené solené původem z Íránu kvůli nadměrnému množství aflatoxinů. Výrobek je k dostání v prodejnách řetězce Kaufland, kam ho dodávala firma Enziger se sídlem v Bratislavě. ČTK o tom dnes informovala vedoucí oddělení komunikace SZPI Romana Kadaňková.

"Společnosti Kaufland Česká republika bylo uloženo opatření okamžitě stáhnout tuto potravinu z oběhu ve všech svých provozovnách. S ohledem na zjištěný obsah aflatoxinů SZPI v žádném případě nedoporučuje jejich konzumaci," uvedla Kadaňková.

Aflatoxiny jsou jedovaté organické látky produkované některými druhy plísní; patří mezi nebezpečné látky ohrožující lidské zdraví. Napadají především suché skořápkové plody, například různé druhy ořechů, ale i některé obiloviny.

Inspekce zjistila nadlimitní množství aflatoxinu u šarže s datem minimální trvanlivosti do 3. června 2011 v balení 500 gramů. Kaufland odebral od dodavatele 1620 kilogramů pistácií.

Informace o případu inspekce předala do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), který na podobné výrobky upozorňuje i ostatní členské státy Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK