Rio Tinto koupí těžaře uhlí Riversdale za 3,9 miliardy dolarů

23.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 23. prosince (ČTK) - Nadnárodní těžařský koncern Rio Tinto se dnes dohodl na koupi australské uhelné společnosti Riversdale za 3,9 miliardy dolarů (75 miliard Kč). Transakce poskytne přední globální skupině v sektoru nerostných surovin přístup k důležitým zásobám koksovatelného uhlí v Africe, po němž prudce roste poptávka z Číny a Indie.

Rio Tinto ve své definitivní nabídce zvýšila navrhovanou cenu na 16 australských dolarů na akci Riversdale z předběžných 15 dolarů a zajistila si podporu vedení přebírané firmy. Podmínkou uskutečnění transakce je vedle nezbytného souhlasu regulačních úřadů to, že Rio Tinto získá přes 50 procent akcií Riversdale.

Riversdale vlastní zejména hodnotná ložiska uhlí v Mozambiku. Rio Tinto uvedla, že dohodnutá akvizice odpovídá její strategii zaměřit se na rozsáhlá a nízkonákladová aktiva s dlouhodobou životností.

Zhruba polovinu akcií Riversdale vlastní indický výrobce oceli Tata Steel, brazilské ocelárny CSN a americký fond Passport Capital. Podle analytiků i informovaných zdrojů agentury Reuters může podání oficiální nabídky na firmu vyvolat reakce jiných potenciálních zájemců a vzniknout souboj nabídek. Podle zdrojů uvažuje o Riversdale skupina státních indických firem a další světovéí těžařské a ocelářské koncerny jako Anglo American, Xstrata a ArcelorMittal.

Rio Tinto nyní obnovila akvizice, které v době globálního ekonomického útlumu pozastavila. V roce 2007 koupila kanadského výrobce hliníku Alcan, poté však byla nucena prodat některá aktiva a vydat nové akcie, aby snížila zadluženost. Rio Tinto se mezitím snažila o propojení se svým hlavním globálním konkurentem BHP Billiton, nedávno však obě firmy plán aliance kvůli nelibosti regulačních úřadů a odběratelů opustily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK