Ropa opět dražší, válka v Iráku je na spadnutí

17.03.2003 | , Reuters
Domovská stránka


Ceny ropy v pondělí vyletěly nahoru kvůli bezprostřední hrozbě války v Iráku, sedmém  největším vývozci ropy na světě.

V neděli večer americké ministerstvo zahraničí uvedlo,  že nařídilo méně významných diplomatům, aby se kvůli hrozící válce stáhli z Kuvajtu, Izraele a Sýrie.

Ceny ropy Brent stouply v jednu chvíli o 1,52 dolaru.  Později se však v růstu poněkud uskromnily, takže si trh zapsal  zdražení o 32 centů na 30,45 dolaru za barel. Na londýnském trhu s ropou se nedlouho po poledni postarali  o další pozdvižení odpůrci války, kteří svým protestem  pozastavili na více než dvě hodiny obchodování. Americká ropa podražila o 57 centů na 35,95 dolaru za barel. Chybělo jí tak zhruba pět dolarů do maxima z let 1990 až 1991,  kdy proběhla válka v Perském zálivu.  "Zdá se, že válka je hodně blízko. Trh se na ni připravuje," řekl David Thurtell, stratég přes komodity z Commonwealth Bank.

Ceny ropy vzrostly za čtyři měsíce o 40 procent s tím, jak americký prezident George W.Bush stupňoval své slovní výpady  vůči Bagdádu. Tuhá zima a přerušení dodávek z Venezuely navíc  srazily zásoby černého zlata na historická minima.  Minulý týden ale trh přece jen ubral z ceny ropy 10 procent v naději, že válka bude krátká a Irák vývoz brzy obnoví. Mike Rothman z Merrill Lynch stanovil pro krátkodobý  horizont jako horní hranici ceny ropy 46 dolarů za barel poté, co se objevily zprávy, že Bagdád umístil na ropných polích  výbušniny. Během války v Perském zálivu se ropa prodávala  maximálně za 41 dolarů za barel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka