Saddám Husajn odmítá ultimátum, odstoupit má Bush

18.03.2003 | , Reuters
Domovská stránka


Irácké vedení odmítlo v úterý  ultimátum Spojených států, podle něhož by měl prezident Saddám  Husajn do 48 hodin odstoupit...

... a spolu se svými syny odejít  do exilu. Bagdád současně varoval, že odrazí útok "jakéhokoliv  vetřelce".
   
Státní televize promítla poměrně vzácné záběry Saddáma  Husajna ve vojenské uniformě, jak předsedá schůzi kabinetu.     "(Účastníci) schůze zdůraznili, že Irák a všichni jeho  synové jsou plně připraveni čelit útoku agresora a odrazit jej,"  citovala televize ze zprávy kabinetu.  
"Irák nevolí své kroky podle cizích příkazů a nevybírá si  své představitele podle nařízení z Washingtonu, Londýna ani Tel  Avivu, ale řídí se vůlí vynikajících iráckých lidí," uvádí se  v prohlášení. 
Americké podmínky předtím odmítl také nejstarší syn Saddáma  Husajna Udaj. Ten Spojené státy varoval, že pokud zaútočí  na Irák, čeká je "krvavá bitva". 
"Ten návrh... přichází od osoby, jež není plně při  smyslech," řekl Udaj. "Měl by znít, aby (americký prezident  George W.) Bush odstoupil z funkce v Americe, on i jeho rodina." Devětatřicetiletý Udaj je mimo jiné předsedou iráckého svazu  novinářů a majitelem nejvlivnějšího domácího deníku Babylon.  Současně řídí populární televizní stanici Šebab.

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka