USA zahajují válku v Iráku, Saddám vzdoruje

20.03.2003 | , Reuters
Domovská stránka


Spojené státy zahájily ve čtvrtek válku v Iráku neúspěšným pokusem o zabití Saddáma  Husajna, irácký prezident však vzdoruje a nechal vypálit dvě  rakety na Kuvajt, shromaždiště invazních jednotek.

Prezident USA George W.Bush oznámil, že byly zasaženy  "vybrané cíle" v Bagdádu jako začátek kampaně na sesazení  Saddáma a odzbrojení Iráku. Ale vlastní masivní útok po zemi i ze vzduchu by měl podle amerických představitelů přijít až za několik dní.    Americké a britské jednotky udeřily pomocí "neviditelných"  bombardérů a střel s plochou drahou letu, aby "oddělily hlavu"  státního vedení od těla iráckého státu.  

Podle britského vojenského mluvčího v Kataru bylo cílem  úderu setkání pěti iráckých představitelů v Bagdádu. Irácký  ministr informací uvedl, že americký pokus "zavraždit" Saddáma  neměl úspěch.  Britský mluvčí představitele nejmenoval, ale podle listu  Washington Post byl útok nařízen poté, co CIA zjistila, kde se  Saddám schází s poradci.

Irácký prezident Saddám Husajn vystoupil ve státní televizi  tři hodiny po útoku a vyzval obyvatele k obraně země. Sadám předpověděl vítězství Iráku a obvinil Bushe ze zločinu proti  lidskosti. Nebylo jisté, zda jde o živé vystoupení, ale Saddám zmínil v projevu čas začátku útoku.
   
První výbuchy v Bagdádu slyšeli korespondenti Reuters zhruba v 03:30 SEČ. Bylo to půl druhé hodiny poté, co vypršelo americké  ultimátum pro Husajna, aby zabránil válce odchodem ze země. 

Američtí představitelé uvedli, že při útoku byly použity  bombardéry F-117A a střely s plochou drahou letu, vypálené z letadlových lodí v Perském zálivu.  Omezený útok více než 40 střel, jež zasáhly cíle v irácké  metropoli a jejím okolí, je předzvěstí vlastní ofenzivy.  Pozemní útok na Bagdád má podle vojenských expertů  podporovat ničivý arzenál sestávající z přesně naváděných střel  a "chytrých" bomb, jež by měly demoralizovat irácké obránce.  Jednotky americko-britských vojsk v oblasti mají 280.000 mužů. 

Zhruba šest hodin po útoku vypálil Irák dvě střely do severního Kuvajtu a experti v ochranných oblecích začali  zkoumat místo dopadu.  Kuvajtská státní televize uvedla, že střely neobsahovaly  nekonvenční hlavice. Žádné oběti nebyly hlášeny. 

Podle iráckého ministra informací měl útok na Bagdád jednu  civilní oběť a zasaženy byly prázdné budovy televize a rozhlasu,  celnice a předměstí s civilními obyvateli.
   
Bush a britský premiér Tony Blair obvinili Irák z toho, že ukrývá chemické a biologické zbraně a snaží se vyvinout  zbraně jaderné. Nepodařilo se jim však přesvědčit Radu bezpečnosti, aby schválila rezoluci opravňující vojenskou akci  k vynucení jejich požadavků na odzbrojení Iráku. 

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka