Válka je podle fiskálních pravidel EU "výjimečná" - Solbes

20.03.2003 | , Reuters
Domovská stránka


Evropský komisař pro měnové záležitosti Pedro Solbes ve čtvrtek uvedl, že válka v Iráku je z hlediska rozpočtových pravidel Evropské unie "výjimečnou  situací".

Naléhal ale na země, aby se držely fiskální  disciplíny.  Solbes zopakoval, že podle Evropské komise bude okamžitým důsledkem války růst cen ropy, který může smazat z hrubého  domácího produktu (HDP) méně než půl procentního bodu. Recesi  považuje Solbes za nepravděpodobnou. 
"Není samozřejmě pochyb o tom, že válka je výjimečnou  událostí, ale současně musíme udržovat disciplínu, co se týče rozpočtové politiky," řekl Solbes televizní stanici CNBC. Komisař mluvil několik hodin poté, co Spojené státy zahájily válku proti Iráku s cílem svrhnout Saddáma Husajna. Při útoku se zaměřily na vybrané cíle v oblasti Bagdádu. Irácký vůdce označil  Bushe za kriminálníka a nechal vypálit dvě rakety na Kuvajt. 
Pakt stability a růstu definuje jako maximálně přípustnou  úroveň rozpočtových schodků tři procenta HDP. Říká však také,  že tento strop může být ve výjimečné situaci porušen, aniž by  následovalo varování či sankce EU. Německo a Francie, přednekonomiky eurozóny, se ovšem  dostaly s deficitem nad tuto úroveň už dříve, a proto s nimi  EU zahájila disciplinární řízení. 
Solbes řekl, že svět pocítí válku hlavně na cenách ropy,  ale delší konflikt by mohl zhoršit i spotřebitelskou důvěru  a investice.  "Ten druhý scénář ale neočekáváme. V úvahu by se musela  vzít řada dalších faktorů, abychom se dostali do recese."  
Evropská komise tento týden uvedla, že by krátkodobá  válka mohla snížit růst HDP o méně než 0,1 procentního bodu. Varovala však, že dlouhodobější růst cen ropy by mohl  v příštích dvou až třech letech smazat z HDP eurozóny  až 0,8 procentního bodu a že recesi již tak křehké ekonomiky  regionu nelze vyloučit. 

 

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka