Za rok 2010 dostanete z hypotéky ještě něco zpátky. Daňové odpočty úroků zůstaly zachovány

28.12.2010 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Na co si dát pozor, pokud podáváte daňové přiznání sami? Kdy získáte potvrzení o zaplacených úrocích? Kolik se vám vrátí zpátky?

Zaplacené úroky z hypotečního úvěru vám mohou snížit daňový základ. O kolik a jak?

Ačkoliv to v letošním roce chvíli vypadalo, že občané České republiky o možnost daňových odpočtů u úvěrů na bydlení přijdou, nestalo se tak. Vláda nakonec jejich zrušení neprosadila, a tak je můžete uplatnit i za rok 2010. Základní podmínkou, abyste tak mohli učinit, však je řádné splácení vašeho hypotečního úvěru. Jak to tedy funguje?

Celkem si můžete ze základu daně odečíst až 300 000 Kč v jednom roce – pokud jste si brali hypotéku s manželem či manželkou, může odpočet uplatnit jeden z vás na plnou výši splacených úroků, případně oba dva rovným dílem. Daň vám snižuje jak úvěr na nákup nemovitosti, tak na její výstavbu či rekonstrukci. Jestliže jste zažádali o předhypoteční úvěr, i tady máte na odpočet nárok. Pokud chcete tuto odpočitatelnou položku uplatnit, je zkrátka nutné, abyste měli úvěr od banky či stavební spořitelny, kterým jste financovali vlastní bydlení. Také je důležité koupenou nemovitost užívat k vlastnímu trvalému bydlení (případně ji mohou k bydlení využit vaši rodiče či děti).

Pokud jste si nestihli odečíst z daňového základu úroky za rok 2009 nebo předešlé roky, máte bohužel smůlu – odpočet můžete uplatnit pouze za úroky zaplacené v tom roce, za který daňové přiznání podáváte – tedy v současné době jen za rok 2010.


Udělejte odpočet správně


Při výpočtu výše odpočtu a samotné daně si musíte dát pozor na dvě věci, jež ovlivňují jejich výslednou výši. V těchto věcech se často chybuje, proto je dobré jim věnovat zvýšenou pozornost, obzvlášť pokud si děláte daňové přiznání sami a nejste zrovna v účetních věcech zběhlí. Za prvé, nemůžete si od svého daňového základu odečíst celou částku, kterou jste za uplynulý rok bance zaplatili. Splátka úvěru se totiž skládá z úhrady jistiny a úroku, přičemž do daní můžete zahrnout právě jen úrok. A za druhé, úroky se vám odečítají nikoliv z vyměřené daně, ale z daňového základu, ze kterého se daň posléze vypočítává.


Jak získáte potvrzení o zaplacených úrocích a co s ním?


Přesnou výši částky zaplacené na úrocích zjistíte z ročního souhrnu, které se jmenuje Potvrzení o zaplacených úrocích. Je dobré si zjistit, zda vám jej vaše banka či stavební spořitelna pošle začátkem roku sama, nebo zda si o něj musíte zažádat. Také si ověřte, že jste vašemu poskytovateli úvěru nechali svoji aktuální a správnou korespondenční adresu. Jestliže do poloviny února nic neobdržíte, obraťte se na pobočku dané banky a o potvrzení požádejte. Banka vám jej bez problémů obratem zašle, ale měli byste vědět, zda si za tuto službu bude účtovat nějaký poplatek.

Pracujete jako řadový zaměstnanec? Pak si toto potvrzení od banky vyžádejte raději o něco dříve – roční zúčtování daně za vás pravděpodobně podává zaměstnavatel, kterému pouze podepíšete prohlášení k dani z příjmu fyzických osob. Toto prohlášení ovšem musíte podepsat nejpozději do poloviny února a současně s tím doložit mzdové účtárně i všechny další případné podklady k dani – mezi ně patří i potvrzení o zaplacených úrocích, nebo o odvedených příspěvcích na penzijní připojištění.

Jestliže naopak pracujete jako OSVČ a daňové přiznání si podáváte sami, úroky si uplatníte jako odčitatelnou položku a potvrzení o zaplacených úrocích přikládáte jako přílohu. Pozor, pokud uplatňujete odpočet prvním rokem, je třeba finančnímu úřadu (nebo mzdové účtárně v případě zaměstnanců) k daňovému přiznání předložit i smlouvu o uzavření úvěru na bydlení. Daňové přiznání za uplynulý rok pak odevzdáváte, nebo případně odešlete svému finančnímu úřadu poštou do 31. března následujícího roku (takže teď za rok 2010 k 31. 3. 2011).


Kolik ušetříte?


Pojďme se nyní podívat na konkrétní příklady, o kolik se vám díky odpočtům úroků z úvěrů na bydlení může snížit daň. Tak například u hypotečního úvěru ve výši 1,5 milionu korun s průměrnou tržní úrokovou sazbou a splatností 20 let můžete během prvního roku splácení reálně ušetřit i více než 11 000 Kč. Za celou dobu splácení by úspora na daních při zachování stávajících daňových podmínek přesáhla 130 000 Kč! A pokud byste dejme tomu zažádali o úvěr ve výši 3 milionů korun s dobou splatnosti 25 let, během prvního roku splácení byste na daních ušetřili více než 22 000 Kč, přičemž za celou dobu splácení byste při zachování současných daňových podmínek ušetřili 340 000 Kč.


Proč si úroky odečíst?


Vzhledem k tomu, že daňový odpočet je jedním z mála způsobů, kterými stát podporuje zvyšování standardu bydlení v České republice, by byla škoda tuto možnost nevyužít. Proto, pokud jste v letošním roce zažádali o hypoteční úvěr, případně už nějaký pár let splácíte, ale daňové odpočty jste dosud nevyužili, máte nejvyšší čas s tím začít. Jak sami vidíte na výše uvedených případech, uspořené peníze vám klidně mohou zaplatit další vybavení do bytu, nebo případně hezkou dovolenou.

Autor působí jako ředitel odboru Úvěrových rizik a politiky Hypoteční banky HB


Autor článku

Vladimír Vojtíšek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ