VERZE 2-Američané postupují hlouběji do vnitrozemí Iráku

21.03.2003 | , Reuters
Domovská stránka


Americké a britské pozemní jednotky vtrhly ve čtvrtek v noci do jižní části Iráku, přičemž  na odpor narážely jen sporadicky.

Zpravodaj Reuters Luke Baker, jenž doprovází třetí americkou  pěší divizi, uvedl, že jeden z oddílů byl v pátek ráno už  minimálně 150 kilometrů ve vnitrozemí. Vojáci spěchají na sever  do Bagdádu, jenž je od kuvajtské hranice vzdálen vzdušnou čarou  520 kilometrů.  V poušti současně burácela vozidla americké armády. 
"K žádné střelbě nedošlo. Měli volnou cestu," uvedl reportér Reuters Sean Maguire, který se přesouvá s dlouhou kolonou  vojenských vozidel prvního pluku námořní pěchoty. Pouštní písek válcují tanky, obrněná vozidla, terénní vozy Humvee, nákladní vozy a dělostřelecká technika. 
Korespondent Adrian Croft, který doprovází další jednotku  námořní pěchoty, ovšem uvedl, že pouhých 200 metrů v iráckém 
vnitrozemí zastavily vojáky protitankové střely a palba  z lehkých zbraní. Šlo o "docela velkou přestřelku", řekl. 
Přes noc dopadaly na Bagdád další americko-britské rakety s plochou dráhou letu. Zasažen byl palácový komplex Saddáma  Husajna ležící na břehu řeky Tigris a také kancelář iráckého vicepremiéra Táriqa Azíze. Irácká protiletecká obrana moc  slyšet nebyla. 
List Washington Post v pátek uvedl, že Saddám Husajn je  uvnitř bagdádské pevnosti.  
Kromě americké a britské pěchoty překročila ve čtvrtek večer hranici Iráku i speciální průzkumná jednotka australské armády.  
Na jihu Iráku hoří podle mluvčího amerických a britských  jednotek v zálivu ropné věže.  
V Kuvajtu se zřítil vrtulník amerického námořnictva  se čtyřmi americkými a 12 britskými vojáky na palubě. Nehodu  nikdo z posádky nepřežil. Pád nezpůsobil útok nepřítele, řekl  mluvčí americké armády.  
Výbuchy a ohnivé záblesky byly vidět i ve směru druhého  největšího iráckého města Basry.  
Britské jednotky se rozmístily na jihoiráckém poloostrově  Faw, který je důležitý ze strategického hlediska kvůli plavbě ropných tankerů. Později zamířily na sever. Narazily jen  na mírný odpor, uvedl mluvčí britské armády.
Reportér televize al-Džazíra uvedl, že exploze otřásaly  i severoiráckým Mosulem. 
Ve Spojených státech vyšly ve čtvrtek na protest proti  válce tisíce lidí do ulic. V San Francisku policie zadržela více než 1000 osob. Více než 100.000 lidí protestovalo v Německu. Protesty  včetně pálení americké vlajky proběhly také v Londýně a Paříži.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka