Cena ropy klesá, OPEC "hasí" problém hořících vrtů

21.03.2003 | , Reuters
Domovská stránka


Ceny ropy v pátek pokračovaly v cestě dolů. Kartel OPEC totiž začal dodávat na Západ  dostatečné množství této strategické suroviny vzhledem k tomu,  že irácká ropa se kvůli válečnému konfliktu přestala vyvážet.

 Za posledních sedm dní ropa zlevnila o více než 25 procent.  
"Trh tlačí dolů spíše tíha ropy než síla bomb," řekl Leo Drollas z londýnského Střediska studií celosvětového  energetického průmyslu. "OPEC teď produkuje víc ropy, než  o kolik svět přišel." 
Velká Británie oznámila, že na jihu Iráku bylo zapáleno  až 30 ropných vrtů. Ministr obrany Geoff Hoon však řekl,  že obavy ze stovek hořících vrtů se zatím nenaplnily. Analytici uvedli, že požáry sice dělají trhu s ropou  starosti už delší dobu, ale zastavení vývozu irácké ropy  z Perského zálivu je už v cenách započteno, protože k němu  došlo v pondělí. 
Cena ropy Brent klesla v Londýně o 42 centů na 25,08 dolaru  za barel poté, co se dostala až na tříměsíční minimum 24,80  dolaru za barel. Americká ropa zlevnila o 43 centů na tříměsíční  minimum 27,69 dolaru. 
OPEC v několika uplynulých měsících výrazně zvyšoval těžbu, aby pokryl ztráty způsobené stávkou ve Venezuele a zmírnil růst cen ropy vyvolaný obavami z války v Iráku. Produkci zvyšovala  zejména Saúdská Arábie, spojenec Washingtonu.  Drollas uvedl, že kartel teď denně pumpuje o 300.000 barelů víc ropy než v listopadu, kdy jely venezuelské a irácké ropné  věže na plný výkon.  
Dalším důvodem poklesu cen jsou podle makléřů prodeje  ze strany investorů, kteří sázeli na předválečné zdražení ropy na trzích s futures. Koncem února se ceny ropy kvůli  očekávané válce přiblížily 40 dolarům za barel, čímž dosáhly  12letého maxima.  
"Trh se teď přesunul od válečné prémie k vítězné slevě,"  řekl nezávislý analytik Simon Games-Thomas. 

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka