Bomby bičují Bagdád, ale Irák odolává intenzivněji

24.03.2003 | , Reuters
Domovská stránka


Silné bombardování v pondělí  otřásalo centrem Bagdádu. První válečné úspěchy ale povzbudily  Iráčany natolik, že americké a britské jednotky mířící na sever do metropole narážely na intenzivní odpor.

Americké a britské jednotky zažily tři úspěšné dny v řadě, během nichž ztratily minimální počet vojáků. V neděli však  zaznamenaly zatím největší ztráty na životech.  Irácká televize ukázala v neděli pět amerických zajatců  a až osm zkrvavených těl, která prý patří americkým vojákům  zabitým poblíž jihoiráckého města Násiríja. V pondělí dopoledne vysílala televize "historický projev" Saddáma Husajna  
Násiríja, v níž leží dva strategicky důležité mosty přes řeku Eufrat, zažila zatím nejtěžší boje. Iráčané kladli na jihu  odpor i ve druhém největším městě Basře a přístavu Umm Kasr,  který hraje stěžejní roli při dovozu potravin do země. 
Reportér Reuters Sean Maguire, jenž se spolu s prvním plukem  námořní pěchoty nachází jižně od Násiríje, řekl: "Celý pluk, se  kterým cestujeme, tady prostě uvázl. Potřebují ty mosty." 
Příslušníky americké námořní pěchoty překvapil u Násiríje protiútok irácké domobrany Saddáma Fedajína. Američtí důstojníci
uvedli, že domobrana brzdila spojence celý den pomocí  partyzánské taktiky. Americký generál John Abizaid uvedl, že v oblasti Násiríje  je nezvěstných 12 amerických vojáků a až devět jich bylo zabito. 
Americká letadla opět bombardovala Bagdád. Několik velkých explozí otřásly před úsvitem centrem města, aniž by obyvatele  varovaly sirény. Nebylo vidět ani iráckou protileteckou obranu.  Šlo zatím o jedny z největších explozí. Sirény varovaly před  dalším leteckým útokem o několik hodin později. 
Oblast Mosulu na severu Iráku zažívala další dvě vlny  bombardování. 
Americký prezident George W.Bush uvedl, že válka teprve  začala. V pondělí v 07:30 SEČ tomu bylo 100 hodin, co byl  válečný konflikt zahájen. Tak dlouho trvala v roce 1991 celá  pozemní operace, která vypudila Iráčany z Kuvajtu. "Postupujeme a dosahujeme slušného pokroku. To je jen  začátek těžkého boje," řekl Bush. 
Televizní stanice CNN uvedla, že poblíž města Nadžaf  zaútočily před rozbřeskem americké helikoptéry Apache. Cílem  útoku byli zřejmě příslušníci irácké republikánské gardy. Nadžaf  leží jen 160 kilometrů na jih od Bagdádu. 
V neděli byl zabit jeden americký voják a dalších 15 bylo  zraněno poté, co příslušník americké armády muslimského vyznání  zaútočil granátem na velitelství v Kuvajtu. Americké vojsko  uvedlo, že šlo o četaře Asana Akbara. 
Británie také zažila smolný den. Americká raketa Patriot jí sestřelila stíhačku Tornado. Dvoučlenná posádka incident  nepřežila.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka