Válka zatemňuje ekonomický výhled eurozóny -Issing

24.03.2003 | , Reuters
Domovská stránka


Válka v Iráku zatemňuje  vyhlídky ekonomického oživení v eurozóně. V tuto chvíli není  možné určit, do jaké míry ovlivní vojenská operace ekonomický  růst, řekl v pondělí hlavní ekonom ECB Otmar Issing.

"Pesimistický scénář předpokládá prudký a dlouhodobý nárůst  cen ropy doprovázený těžkým poškozením důvěry," uvedl Issing  ve Výboru pro měnovou politiku Evropského parlamentu.  Naopak krátká válka by mohla napomoci k rychlému oživení  a odstranit nežádoucí volatilitu na trzích, dodal.  Issingovy výroky potvrdily očekávání, že Evropská centrální  banka ponechá na nadcházejícím měnovém zasedání úrokové sazby  beze změny a počká, dokud se podmínky v ekonomice nevyjasní.  Ovšem za předpokladu, že se situace příliš nezdramatizuje a finančním trhům nedojde hotovost.  
Issing zopakoval ujištění ECB z minulého týdne, že v případě  potřeby jsou tvůrci měnové politiky připraveni jednat. Otřesy na poli mezinárodní politiky donutily centrální banku  snížit letošní odhad hospodářského růstu eurozóny na jedno  procento z dřívější prognózy v intervalu 1,1 až 2,1 procenta.  Ve snaze oživit skomírající růst snížila ECB 6.března  klíčovou sazbu pro refinanční tendry o čtvrt procentního bodu  na 2,50 procenta. Příští měnové zasedání se uskuteční 3.dubna. Finanční trhy předpokládají, že banka uvolní úrokové sazby  o dalších 25 bazických bodů nejpozději v červnu, ale zřejmě ne  dřív než v květnu, a Issingovy komentáře je nijak nepřekvapily.  
 "Issing dal najevo, že nechtějí udělat nic, dokud panuje  tolik nejistoty kolem výsledku války... To znamená, že můžeme  v podstatě vyloučit snížení sazeb příští týden," soudí Nathalie  Filletová, specialistka na měnovou politiku z BNP Paribas. Nejdůležitějším úkolem banky je nyní podle Issinga zachovat  chladnou hlavu a přispívat k celkovému uklidnění. Situaci proto  musí hodnotit ve světle svého hlavního úkolu, kterým je podpora  hospodářského růstu pomocí stabilních cen.  "Znamená to také varovat před přehnaným očekáváním," řekl. 

 

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka