Ropa opět dražší kvůli problémům v Iráku, Nigérii

25.03.2003 | , Reuters
Domovská stránka


Ceny ropy v úterý stouply, a vzdalovaly se tak čtyřměsíčnímu minimu z minulého týdne.  Trh se zaměřil na komplikace amerických a britských vojsk v Iráku a etnické nepokoje v Nigérii, které snížily produkci  nigérijské ropy o 40 procent.

Barel americké ropy se v 11:00 SEČ obchodoval  za 29,41 dolaru. Proti včerejšku tak podražil o 75 centů. Ceny ropy Brent stouply o 71 centů na 26,80 dolaru za barel. 
"Trh reaguje na problémy s vojenským tažením v Iráku.  Předpokládal dokonalou válku a došel dokonce až tak daleko,  že začal započítávat do cen vítěznou prémii, která se teď  rozpadá," řekl nezávislý analytik Simon Games-Thomas. Minulý týden ropa zlevnila o téměř 30 procent, když trh  doufal v krátkou válku, jež moc nepoškodí irácký ropný průmysl.   
Problémem jsou i krvavé střety v Nigérii, která je největším producentem ropy na africkém kontinentu. Západní společnosti  snížily kvůli nepokojům denní produkci zhruba o 800.000 barelů.  Normálně se těží 2,2 milionu barelů denně.   Etnické skupiny bojují v ústí řeky Niger o ropné bohatství země. Konflikt oživuje vzpomínky na stávku ve Venezuele. 
Prezident kartelu OPEC Abdulláh al-Atijáh v pondělí řekl,  že kartel může nahradit pokles dodávek z Nigérie svou ropou.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka