Americké burzy klesají, válka postupuje jen pomalu

27.03.2003 | , Reuters
Domovská stránka


Americké burzy zakončily  středeční volatilní seanci v záporném teritoriu, když investoři  sledovali především zprávy z Iráku a sháněli se po novinkách  o tom, jak pokračuje válka proti Saddámu Husajnovi.

"Trh je jako na jehlách a reaguje na každou fámu a každou  sebemenší zprávičku z Iráku," řekl Todd Clark z Wells Fargo  Securities. "Nejistota odrazuje mnohé dlouhodobé investory." 
Nervozita se prohloubila po informaci, že proti americkým  jednotkám shromáždeným poblíž iráckého města Nadžáfu vyrazila z Bagdádu velká kolona Saddámových Republikánských gard. Mluvčí  americké armády tuto zprávu nepotvrdil, trhy však mají přesto  strach z déletrvající bitvy.   "Vypadá to, jako kdyby se tam schylovalo k nějaké zásadní  konfrontaci," řekl David Memmott z firmy Morgan Stanley. "Lidé  se přirozeně obávají o počty zraněných." 
Index Dow Jones zavíral se ztrátou 0,61 procenta  na 8229,88 bodu, širší Standard & Poor's 500 si pohoršil  o 0,55 procenta na 869,95 bodu a technologický Nasdaq Composite klesl o 0,26 procenta na 1387,45 bodu.  Naopak největší síť obchodních domů ve Spojených státech  Sears, Roebuck & Co. posílila o 12,5 procenta, když uvedla,  ze uvažuje o prodeji svých aktivit v oblasti kreditních karet.  Za aktiva by přitom mohla utržit až 31 miliard dolarů. 

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka