Noc v Iráku: sever - parašutisté, jih - tankové bitvy

27.03.2003 | , Reuters
Domovská stránka


Američtí výsadkáři se v noci na čtvrtek snesli na hornaté území na severu Iráku  kontrolované Kurdy, aby připravili půdu pro otevření druhé  fronty útoku na Bagdád. 

"Je to začátek severní fronty," řekl nejmenovaný činitel  americké armády.  Nad kurdským územím zatím přistálo zhruba 1000 příslušníků  speciálních jednotek, kteří mají podle armádních představitelů  tvořit základnu pro "masivní příliv dalších sil".  
Vojenská operace v Iráku vstoupila ve čtvrtek už do druhého  týdne a americké a britské jednotky zatím narážejí na silnější  odpor, než se předpokládalo.  
Bagdád mezitím čelil obvyklým leteckým útokům a městem  otřásaly desítky explozí. Písečná bouře se uklidnila a země se  probudila do slunečného dne, což Američanům a Britům vyhovuje.   "Díky bohu. Už jsem si říkal, proč vůbec chceme tuhle zemi  obsadit," řekl seržant Brian Crist. Kolony s desítkami tisíc amerických vojáků postupovaly dále  směrem na Bagdád. Pentagon uvedl, že se chystaly ke střetu  s menší částí iráckého vojska u města Kerbala asi 110 kilometrů  od hlavního města.  
Sedmá tanková kavalerie mezitím prošla ostrou bitvou poblíž  mostu přes Eufrat u města Abú Suchajr asi 50 kilometrů směrem  na jih. Iráčané zřejmě most prozatím ubránili. 
Představitelé britské armády oznámili, že irácké jednotky,  jež se pokusily prorazit linie spojenců u jihoirácké Basry, byly  většinou zničeny. Šlo o kolonu 70 až 120 obrněných vozidel.


 

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka