Výhled Saxo Bank na rok 2011: Bubliny, býci a medvědi… no potěš!

13.01.2011 | , Saxo Bank
Tiskové zprávy


Rok 2011 bude ve znamení pokračujícího oživení, ale jak varuje Saxo Bank, silné trhy budou podléhat vysoké volatilitě.

Saxo Bank, specialista na internetové obchodování a investice, věří, že rok 2011 bude pro hospodářské oživení slibný. Pozitivní trendy z druhé poloviny roku 2010 budou přetrvávat i na počátku roku 2011. Především v první polovině roku by výnosy vykazované firmami měly přinést další pozitivní překvapení. Ovšem druhou stranou téže mince je, že v druhé polovině roku 2011 bude takových překvapení už méně. Firmy budou jen stěží schopny své marže nadále udržet v prostředí, kde koncová poptávka i růst tržeb jsou stále nízké, zatímco náklady na vstupy prudce rostou.

Analytici Saxo Bank předpokládají, že americká ekonomika zrychlí celkový růst a rok zakončí tempem růstu na úrovni 2,7 %. Na druhé straně čínská ekonomika pravděpodobně zpomalí, vykáže 8% meziroční růst a nedostojí tak převládajícím prognózám na úrovni 10 %. Banka se také obává, že pokud se dostanou pod palbu portugalské dluhy, dalším „prasetem na porážku“ by mohlo být Španělsko. Rok 2011 bude rokem stagnace pro Velkou Británii, i když její ekonomika se z dlouhodobé perspektivy odrazí zase vzhůru – možná však až v roce 2012.

Saxo Bank očekává, že volatilita výhradně poroste, zejména vzhledem k napjaté dynamice globální makroekonomické situace.

David Karsbol, hlavní ekonom Saxo Bank, dodává: „Zatímco centrální banky hlavních světových ekonomik zůstanou i nadále v režimu poskytování levných peněz, Čína a ostatní velké ekonomiky na rozvíjejících se trzích budou zuby nehty bojovat, aby v roce 2011 utlumily možné bubliny v oblasti aktiv a úvěrů. Naším současným úkolem je obnovit důvěru ve finanční systém, a to přísnější regulací a trestáním bank, které jsou ´příliš velké na to, aby se mohly nechat padnout´. Daňoví poplatníci budou muset zaplatit převážnou většinu účtů, které jsou výsledkem nerozvážnosti krachujících bank, ale je třeba dát jasně najevo, že v budoucnu budou takové banky ponechány svému osudu. Ačkoliv vlády zvyšují daně a snižují výdaje, bude obrovská bublina veřejných dluhů zase o krok blíže možné konfrontaci s fiskální realitou.”

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy