Není karta jako karta: některá Vám půjčí peníze

22.04.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Kreditní karta je vskutku zázračný vynález. Když si chcete něco koupit, tak si to prostě koupíte. Nemusíte se starat o to, kolik na svém účtu zrovna máte. Všechno ale něco stojí, a ne zrovna málo!

Kreditní karta, na první pohled stejná jako klasická platební karta, kterou má v peněžence snad již každý, ale už na druhý poznáte, že se od obyčejné karty výrazně liší. V čem?

  • Platební karta (debetní) - jedná se o kartu, kterou lze platit nebo vybírat z bankomatu, pokud je na účtu, ke kterému byla karta vydána, dostatek peněz. Prostředky lez čerpat jen do výše zůstatku na účtu či do výše kontokorentu. K zúčtování dochází většinou chvíli po provedené transakci.
  • Kreditní karta - kartou můžete nakupovat zboží nebo služby na úvěr. K zúčtování dochází až po určité bankou stanovené době. Úvěr se čerpá prostřednictvím revolvingového (opakujícího se) úvěrového limitu, který se obnovuje automaticky po splacení dlužné částky. Banky stanovují minimální výši splátky úvěru (obvykle 5 - 10 % z dlužné částky) a úvěrový limit (podle bonity klienta).

Proč ale nevyužít raději klasický spotřebitelský úvěr a proč čerpat do mínusu kartou? Vždyť úvěr z kreditní karty je dražší než u klasických spotřebitelských úvěrů a navíc za kreditní kartu zaplatíme dost vysoký roční poplatek. Úvěry na kreditní kartě mají ale mnoho jiných výhod. A to především jednoduchost čerpání. Není potřeba vyplňovat žádost a čekat na potvrzení o poskytnutí úvěru. Běhat neustále do banky a žádat o úvěr není vždy zrovna příjemné. A kreditní karta je velice elegantním řešením k překonání krátkodobých finančních výpadků.

Mnoho lidí si právě tyto výhody začíná uvědomovat, a tak zájem o kreditní karty neustále roste. A banky se snaží uspokojit požadavky svých klientů a přicházejí na trh s novými kreditními kartami a výhodnějšími nabídkami. Kreditní karta se však nehodí úplně pro každého. Její největší negativní stránkou je vysoký úrok. Kreditní kartu by si rozhodně neměli pořizovat ti, kteří se snaží co nejvíce ušetřit. Nenaleťte na reklamní kampaně bank, že nebudete platit žádné úroky! Pravda to sice je, ale jen částečná. Pokud svůj dluh splatíte do určité doby (tzv. bezúročné období) nezaplatíte o nic víc, než jste si půjčili. Ale když jej splatit nestihnete, budete se vy i vaše peněženka divit. Úvěr totiž bývá nezřídka úročen sazbou kolem 20 % ročně.

Vybrat si správnou kreditku není rozhodně tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Pokud se chcete vyhnout nepříjemnému překvapení, je vhodné si všechny dostupné kreditní karty porovnat. Při výběru kreditní karty jistě narazíte na problém stanovení maximální výše úvěru. Velikost úvěru se totiž odvíjí od průměrného zůstanu na vašem účtu. Kreditku tak nemůže získat každý. Kreditky se dále liší podmínkami pro jejich získání, výší možného úvěru, dobou platnosti, poplatky, výší úrokové sazby, délkou bezúročného období i požadovanou zárukou.
Podívejte se, jaké podmínky ke svým kreditním kartám nabízejí tuzemské banky:

Banka

Úroková sazba (roční)

Vedení karty (ročně)

Bezúročné období

Max.  výše úvěrového rámce

Výše měsíční splátky

Česká spořitelna

19,80 %

300 Kč*

45 dní

149 000 Kč

5 %

Citibank

26,40 %

1 000 Kč**

51 dní

dle bonity

5 %

ČSOB

19,20 %

400 Kč

45 dní

250 000 Kč

10 %

HVB Bank

23,4 %

720 Kč

45 dní

180 000 Kč

10 %

Komerční banka

22,80 %

950 Kč

40 dní

100 000 Kč

10 %

Živnost. banka

15,40 %

960 Kč

45 dní

50 000 Kč

10 %

* Kreditní karta Kredit+ VISA Classic

** Stříbrná karta

Zdroj: banky

Která kreditní karta je nejlepší? Z hlediska úrokových sazeb jednoznačně vede kreditka Živnostenské banky následována kartou od ČSOB. Naopak nejdražší je karta Citibank, která má však na druhou stranu nejdelší bezúročné období a měsíční splátky jen ve výši 5 % z čerpaného úvěru. Pokud se však na celou věc podíváme z druhé strany a budeme hodnotit karty podle poplatků, tak nám výborné podmínky nabízí ČSOB - nízké poplatky a vysoký úvěrový rámec. Této nabídce může konkurovat snad jen kreditní karta od České spořitelny.

Kreditní karty v sobě skrývají také spoustu doplňkových služeb a výhod. Jedná se především o cestovní pojištění, slevy v různých obchodech či bonusové programy.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ